Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Au fost reglementate controlul si recuperarea fondurilor europene

Au fost reglementate controlul si recuperarea fondurilor europene

Guvernul a reglementat controlul si recuperarea fondurilor comunitare utilizate necorespunzator, stabilind un mecanism adecvat noilor cerinte, de membru al Uniunii Europene, informeaza un comunicat al Executivului.

Sistemul anterior, reprezentat de Ordonanta Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator, este aplicabil numai fondurilor de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD.

Ordonanta adoptata in sedinta de miercuri de Executiv extinde domeniul de aplicare asupra tuturor fondurilor postaderare de care beneficiaza Romania incepand cu data de 1 ianuarie 2007, inclusiv asupra celor pentru agricultura, a anuntat Alice Bitu, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Constatarea creantelor bugetare se efectueaza de catre autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor comunitare, prin compartimentele de specialitate organizate in acest scop in cadrul autoritatii sau in cadrul institutiei in structura careia functioneaza autoritatea, sau de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

O alta noutate o reprezinta asimilarea debitelor comunitare cu debitele fiscale nationale, din perspectiva raportului juridic dintre autoritatile cu competente in gestionarea si recuperarea fondurilor comunitare si debitorii care sunt obligati la plata acestor debite.
Actul normativ acorda competente exclusive Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru efectuarea procedurii de executare silita in cazul prejudiciilor aduse fondurilor comunitare.

De asemenea, ordonanta reglementeaza functia generala de audit extern a Autoritatii de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei asupra fondurilor comunitare.
Secretarul de stat a declarat ca actul normativ creeaza si cadrul pentru elaborarea unor protocoale de cooperare intre institutiile cu atributii de control in domeniul protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene.

In vederea implementarii noilor dispozitii, urmeaza a fi elaborat un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1510/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 793 ori