Angela Merkel: BCE trebuie sa evite sa transmita semnale gresite prin masurile de relaxare cantitativa (QE)

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 10:09
1352 citiri
Angela Merkel: BCE trebuie sa evite sa transmita semnale gresite prin masurile de relaxare cantitativa (QE)
Foto: latimes.com

Banca Centrala Europeana este o institutie care adopta decizii in mod independent, dar cu toate acestea este important sa evite transmiterea unor semnale care ar putea submina adoptarea reformelor structurale, a afirmat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.

Analistii sustin ca expertii Bancii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind masurile de relaxare cantitativa (QE) - achizitionarea de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro, in valoare de pana la 500 de miliarde de euro - iar la sedinta de politica monetara de joi BCE ar urma sa anunte masuri de relaxare cantitativa pentru a preveni deflatia, potrivit Agerpres.

'BCE nu a adoptat inca nicio decizie, sunt multe speculatii', a declarat, la Berlin, oficialul german, cand a fost intrebata de asteptarile privind anuntarea unui program de achizitionare de obligatiuni.

'In al doilea rand, BCE este independenta. Pot doar sa repet ce a declarat luni, ca este important pentru mine, ca politician, sa fie evitate toate semnalele care ar putea fi percepute ca o slabire a necesitatii adoptarii reformelor structurale si a unei cooperari mai stranse economico-politice intre statele zonei euro', a adaugat Merkel.

Si premierul italian Matteo Renzi a cerut o schimbare de directie a politicii economice europene, cu o zi inaintea sedintei de politica monetara a BCE.

Renzi a reafirmat solicitarea sa privind schimbarea directiei de la austeritate la o politica orientata spre crestere, afirmand ca in prezent Europa 'nu se indreapta intr-o directie economica corecta'. De asemenea, oficialul italian si-a exprimat speranta ca noua Comisie Europeana si BCE vor adopta o alta abordare.

'Cred ca primele masuri ale Comisiei Europene si discutiile de la Banca Centrala Europeana - sa fie foarte clar, respect independenta BCE - ar ajuta Europa sa anunte o noua directie economica', a declarat premierul Italiei.

Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an, pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra Bancii Centrale Europene pe ideea de a introduce noi stimulente, arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI), publicate recent de compania britanica de analize financiare Markit.

Potrivit sondajului, activitatea din industrie si servicii a crescut in luna decembrie 2014 pana la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte in luna noiembrie. Chiar daca este vorba de o cifra peste nivelul de 50 de puncte, care indica o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub asteptari, ceea ce sugereaza ca atat cererea, cat si cresterea in zona euro continua sa fie slabe.

Markit sustine ca economia zonei euro a inregistrat un avans de doar 0,1% in trimestrul patru 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an.

'Pentru zona euro, 2014 va fi anul in care recesiunea a fost evitata la limita, insa datele slabe sugereaza ca nu exista nicio garantie ca, in 2015, nu vom asista la o revenire a recesiunii', a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit.

Acesta a adaugat ca 'nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adauga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Angela Merkel BCE, #analisti BCE , #Stiri Banci