Analisti: Facilitatea Guvernului de injumatatire a ratei bancare, un cal troian in an electoral

Marti, 04 Februarie 2014, ora 15:35
2340 citiri
Analisti: Facilitatea Guvernului de injumatatire a ratei bancare, un cal troian in an electoral

Masura Guvernului privind acordarea de facilitati romanilor prin injumatatirea ratelor pe o perioada de 2 ani este catalogata de analistii economici ca fiind un cadou electoral. Ei sustin ca dincolo de avantajul diminuarii ratelor pe o perioada de timp, trebuie analizat impactul asupra economiei pe care il poate avea aceasta decizie a Executivului.

"Sunt multe lucruri neclare si este o politica total aberanta. In ce masura mai putem avea incredere in profesionalismul delegatiei FMI care la conferinta de dimineata a laudat o astfel de masura?", se intreaba analistul economic Mircea Cosea.

Potrivit Guvernului, va fi adoptata o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit net de maximum 1.610 lei/luna pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.

Facilitatea ataca principiile de drept

In opinia analistului, aceasta masura nu ar trebui introdusa, din cauza impactului negativ pe care il va avea ca urmare a "incapacitatii Guvernului de a utiliza masurile clasice, cum ar fi crearea de locuri de munca si posibilitatea de a oferi acestor oameni sansa de a castiga si de a rambursa, nu de a primi un cadou din partea statului".

In primul rand, este o masura care ataca principiile de drept. "Contractul dintre o banca si un particular este un contract de vanzare - cumparare, de utilizare a unor servicii in care nu poate interveni institutia guvernamentala prin masuri care ataca principiile de acordare si rambursare a creditului", sustine Cosea.

Intrebarea aici ramane legata de pozitia institutiilor de credit fata de aceasta masura: bancile au fost de acord cu asa ceva? A existat o negociere intre Guvern si banci, iar ele au acceptat ca Guvernul sa intre in afacerile lor pierzand beneficiul pe o perioada de 2 ani a creditelor nerambursate, in situatia in care bancile au probleme si cu creditele neperformante?

Din punctul de vedere al analistului economic, lucrul cel mai grav este legat de decizia Executivului potrivit careia statul urmeaza sa plateasca bancilor diferenta de rata, ceea ce inseamna ca ridica o problema de discriminare a tuturor celorlalti oameni care se vad obligati sa cedeze din impozitul pe care l-au dat pentru serviciile sociale unor categorii de oameni care nu au nici un fel de drept de a primi sume care sa le favorizeze viata.

In al doilea rand, nu exista nici o dovada ca aceasta masura va creste consumul, asa cum pretinde Guvernul, si asta din doua motive:

- "nu exista un studiu de impact asupra numarului de persoane care se incadreaza in aceasta categorie, deci nu stim exact care este efectul pe venituri";

- "este introdusa aceasta masura in conditiile in care este atacat global nivelul veniturilor, odata cu introducerea accizei la motorina si benzina".

"Nu se poate pune problema ca ar putea exista o crestere a consumului", afirma Cosea.

Acesta se arata ingrijorat si de crearea unui precedent periculos pentru ca o astfel de masura va influenta foarte mult acordarea de credite in viitor.

"Ne putem astepta la o crestere a creditelor false, adica un credit luat de o persoana pe numele altei persoane care beneficiaza de un venit mai mic si care profita astfel de o usurare a platii ratelor. Este o mistificare care intervine pe piata creditului", concluzioneaza analistul.

Cum vrea guvernul sa reduca ratele indatoratilor la banci

Masura luata de Guvern este valabila pentru persoanele fizice - salariati sau pensionari. Este vorba de injumatatirea ratei la credit pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Un aspect foarte important, insa neclar, este daca se reduce la jumatate intreaga rata, principalul sau dobanda.

Sa luam un exemplu: pentru un credit ipotecar de 30.000 de euro din 2008, cu rate descrescatoare, formate din principal de 85 de euro si dobanda 100 de euro, soldul ramas de plata in 2014 este de aproximativ 24.000 euro.

In momemtul in care intervine statul printr-un credit fiscal, el plateste jumatate din principal dupa doi ani, ceea ce inseamna 42,5 euro /luna. Insa in cazul in care s-a contractat un credit cu rate egale, situatia este diferita.

"Favorizand doar principalul, masura nu are niciun fel de explicatie pentru ca pana la urma si pricipalul este tot din patrimoniul bancii. Pe o perioada nu imediata, ci pe termen mediu sau lung, masura ataca si beneficiul bancii", este de parere analistul economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite persoane fizice, #credite populatie, #rate credite, #credite reesalonate , #Stiri Banci