80% dintre parfumuri sunt contrafacute

Sambata, 18 Septembrie 2004, ora 14:47
1296 citiri

Accesoriile de telefonie mobila aflate pe piata romaneasca sunt in cea mai mare parte contrafacute, a declarat, ieri, Gabriel Turcu, presedintele REACT, in cadrul unui seminar organizat de Imprimeria Nationala.Potrivit lui Turcu, cel mai des intalnite accesorii falsificate sunt carcasele, incarcatoarele, bateriile si dispozitivele hands free.

De asemenea, potrivit presedintelui REACT, aproximativ 80% dintre parfumurile de pe piata autohtona sunt contrafacute. Acesta sustine ca parfumuri originale se pot achizitiona numai in magazinele specializate. A"A trecut vremea in care se producea parfum in mod grosierA", a mai declarat Turcu, care spune ca parfumurile contrafacute se pot gasi si in retelele de magazine cu pretentii.

Totusi, in ultima perioada, companiile producatoare de parfum sunt mult mai interesate sa sesizeze autoritatilor romane cu privire la transporturile de produse contrafacute. A"A inceput razboiul parfumurilorA", a declarat Turcu. Printre tarile de unde provin cele mai multe transporturi de parfumuri contrafacute se numara Turcia si Grecia.

Un nivel ridicat al produselor contrafacute se inregistreaza si pe piata articolelor de incaltaminte.

Alte produse contrafacute sunt medicamentele. Momentan, nu s-a putut stabili o pondere a produselor contrafacute, intrucat A"nu exista o definitie unitara internaA", sustine Nadia Comanescu, avocat in cadrul Antibiotice SA. Potrivit acesteia, medicamentele contrafacute pot avea efecte grave asupra sanatatii umane, deoarece se falsifica atat concentratia, cat si principiile active.

A"Majoritatea nu au principii active, dar au implicatii foarte grave asupra sanatatii omuluiA", a declarat Comanescu. Cel mai des se falsifica, antibioticele, hormonii, steroizii si medicamentele vasodilatatoare.

Pana la ora actuala, Parchetul de pe langa Curtea de Conturi si Justitie a finalizat un caz referitor la contrafacerea de produse, iar alte doua sunt in lucru.

Sursa: Cotidianul