BCE si Bundesbank verifica legalitatea noului program de achizitionare a obligatiunilor

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:15
1481 citiri
BCE si Bundesbank verifica legalitatea noului program de achizitionare a obligatiunilor

Banca Centrala Europeana si Bundesbank a Germaniei studiaza legalitatea noului program de achizitionare a obligatiunilor. O evolutie care ar putea amana din nou rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

Luna aceasta, Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani, transmite Bild.

Tarile care accepta ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa respecte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat recent seful BCE, Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro.

"Bild", care nu precizeaza sursa informatiilor, sustine ca BCE si juristii Bundesbank verifica la ce durata si dimensiune a programului de achizitionare de active ar putea fi afectate tratatele UE. Publicatia germana arata ca aceasta verificare implica faptul ca problema ar putea fi curand deferita Curtii Europene de Justitie.

Raportul a alarmat pietele financiare, care salutasera lansarea noului program de achizitionare a obligatiunilor, iar euro s-a depreciat fata de dolar.

Reprezentantii BCE si Bundesbank nu au comentat informatiile prezentate de publicatia germana.

Mario Draghi a afirmat, dupa anuntarea noului program de achizitionare a obligatiunilor: "Suntem siguri ca actionam in cadrul mandatului nostru, ca nu incalcam articolul 123" (care interzice finantarea guvernelor de catre BCE).

#Bundesbank achizitie obligatiuni, #reguli achizitie obligatiuni, #bce achizitie obligatiuni , #Program banci