Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sistemul bancar revine pe profit in T1, cu un castig de patru ori peste cel din 2012

Sistemul bancar revine pe profit in T1, cu un castig de patru ori peste cel din 2012


Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, dupa ce a inchis anul trecut cu o pierdere neta record, de peste 2 miliarde lei, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.

Provizioanele constituite de banci pe IFRS in aceasta perioada au cumulat 1,76 miliarde lei, iar soldul a urcat la 31,61 miliarde lei.

In acelasi timp, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde lei, la aproape 41 miliarde lei. In primul trimestru de anul trecu, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.

Scaderea soldului de credite a dus la cresterea ponderii creditelor neperformante

Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 18,23% la finele lui 2012 si la 19,08% in martie 2013.

Ponderea creditelor clasificate indoielnic si pierdere a coborat usor in primele trei luni, de la 30% la 29,15%, dar se mentine cu 4 puncte procentuale peste nivelul din martie 2012.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri, ca o buna parte din cresterea ponderii creditelor neperformante este cauzata "de luni bune" de scaderea bazei de raportare, adica a soldului creditelor.

Totalul creditelor cu restante insumeaza peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi acordate populatiei.

Activul bilantier net pe sistem a scazut in primele trei luni cu 9 miliarde lei, la 356,2 miliarde lei, in principal prin diminuarea cu 4 miliarde lei a portofoliilor de titluri.

Sursele atrase de la populatie au crescut de la inceputul anului cu 3,6 miliarde lei, la 125,8 miliarde lei.

Pe piata bancara din Romania sunt prezente 31 de banci persoane juridice romane si 9 sucursale ale unor institutii de credit.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2050 ori