BCE creste profiturile bancilor comerciale

Luni, 13 Februarie 2012, ora 19:55
1512 citiri
BCE creste profiturile bancilor comerciale

Bancile profita de pe urma unei subventii a Bancii Centrale Europene (BCE), care ar putea ajunge la 120 miliarde de euro (158 miliarde de dolari), suficient incat sa revitalizeze profiturile bancare.

Royal Bank of Scotland, BNP Paribas si Societe Generale sunt doar cateva dintre cele 500 de banci care au luat mai mult de 480 de miliarde de euro de la BCE, in decembrie, scrie Bloomberg.

Imprumuturile au o dobanda anuala estimativa de 1%, mai putin de un sfert din dobanda medie din piata, care in ultimele 12 luni a fost la nivelul de 4,3%, potrivit unor estimari realizate de Commerzbank.

Bancile ar putea sa economiseasca 120 de miliarde de euro, in conditiile in care in urma licitatiei programate pe 29 februarie, imprumuturile oferite BCE ar putea totaliza 1.200 de miliarde de euro. Aceasta suma ar putea spori profitul bancilor italiene si spaniole cu 10%, conform estimarilor Morgan Stanley.

"Pare ca este o masa gratuita", a declarat Arnd Schaefer, economist la WestLB AG in Dusseldorf, Germania. "Bancile pot primi bani la o dobanda de 1% dupa care-i pot imprumuta la dobanzi mult mai mari. E foarte bine", a mai adaugat Schaefer.

#bce injectie capital, #banci comerciale, #banci capital bce, #profit banci bce , #Profit banci