Bancile pentru locuinte vor 10% din piata, in cinci ani

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 16:36
1461 citiri
Bancile pentru locuinte vor 10% din piata, in cinci ani

Bancile pentru locuinte ar putea ajunge la o cota de 10% in urmatorii cinci ani, mizand pe atractivitatea sistemului de economisire-creditare si pe dobanzile atractive la lei, a declarat vineri Alexandru Ciobanu, presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania.

"La ora actuala suntem un sistem foarte atractiv, cu dobanzi foarte bune in lei. Cred ca exista si o componenta prudentiala in fiecare dintre noi, si anume: preferam sa economisim o parte si sa beneficiem de un credit ceva mai mic pentru ca, in acest fel, si efortul nostru financiar ulterior va fi mai mic", a mentionat presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), Alexandru Ciobanu, care este si presedinte al BCR Banca pentru Locuinte.

BCR estimeaza o creseter a numarului de clienti cu 275.000

Potrivit lui Alexandru Ciobanu, BCR Banca pentru Locuinte estimeaza ca va avea la finalul acestui an mai mult de 275.000 de clienti si va ajunge la aproape1 miliard de lei total active. La nivel de total sistem, volumul activelor ar putea fi de circa 1,2 miliarde lei si se va ajunge la peste 400.000 de clienti.

"Prima de stat este de 250 de euro, 25% din suma pe care am economisit-o in timpul anului. Deci, daca in timpul anului, chiar si in ultima zi punem 1.000 de euro, din partea statului luam o prima de 250 de euro pentru aceasta economisire", a mentionat Ciobanu.

Dobanda in sistemul de economisire-creditare este de 4,5% - 6% in lei

Dobanda in sistemul de economisire-creditare este de 4,5% - 6% in lei, "dobanda care este fixa pe toata perioada creditului, nu este relationata cu niciun fel de indicator".

Alexandru Ciobanu a mai spus ca, in ultimii trei ani, numarul de clienti a crescut de patru ori in total sistem. Astfel, de la peste 100.000 de clienti in 2007-2008 s-a ajuns la peste 400.000 de clienti la finalul acestui an.

Acesta sustine ca s-a observat un suport continuu din partea statului, in toate tarile unde activeaza sistemul de economisire-creditare.

"In valoare absoluta, suportul statului este substantial mai mare in alte tari, insa acolo sistemul opereaza de foarte mult timp si avem un grad mult mai mare de penetrare al pietei. Daca in Austria avem un grad de penetrare de 63%, in Romania avem in acest moment un grad de penetrare de circa 2%. Comparativ, este o alta suma pe care o pune statul in Austria fata de suma din Romania", a mai spus presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania

Alexandru Ciobanu a precizat ca banii pot fi folositi exclusiv in domeniul locativ, daca se doreste pastrarea primei de stat

"Putem sa achizitionam locuinte, sa cumparam terenuri, sa renovam, sa facem unele imbunatatiri ale locuintei existente sau sa achizitionam centrale termice, etc. In general, banii sunt folositi pentru renovarea casei, imbunatatire in sistem termic (centrala termica, geamuri termopan)... Avem de asemenea si o componenta de achizitie: garsoniere, apartamente cu doua camere, dar si o mica parte pentru achizitie de terenuri", a spus acesta.

Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania a fost infiintata in 2007. Membrii sai sunt Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte.

#banci cifra de afaceri, #clienti banci 2012, #credite banci 2012 , #Profit banci