25 milioane intra in conturile bancilor din cardurile bugetarilor

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 10:24
1271 citiri
25 milioane intra in conturile bancilor din cardurile bugetarilor

Plata obligatorie pe card a salariilor bugetarilor este neconstitutionala din cauza existentei comisionului si a plafonului de retragere de numerar, a stabilit Curtea Constitutionala. In total, prin aplicarea a doua comisioane la salariile celor 1,4 milioane de bugetari, bancile incaseaza aproximativ 25 milioane de euro pe an.

Angajatii din institutiile publice au la dispozitie, in realitate, un salariu mai mic decat cel virat de angajatori pe card, din cauza comisionului de retragere incasat de banca, dar si a comisionului anual de administrare a cardului,potrivit Gandul.

Un calcul estimativ arata ca, in total, in 2009, bancile vor incasa din aceste doua comisioane nu mai putin de 106,6 milioane de lei (echivalentul a 25,3 milioane de euro).

Castigul bancilor care vireaza salariile in valoare de 43,5 miliarde de lei ale celor 1,4 milioane de bugetari a fost calculat la un comision mediu de retragere de 0,2% si un comision de administrare de 14 lei/an.

Suma poate creste daca angajatul isi retrage salariul de la un ATM al altei banci, insa estimarea a luat in calcul numai cazul in care bugetarul merge luna de luna la banca emitenta.

Au existat si situatii in care angajatii unei institutii publice au beneficiat de ofertele promotionale ale bancilor si nu au fost taxati pentru sumele retrase, o anumita perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carduri, #bugetari, #salariu, #profit, #banci, #comision , #Profit banci