Cu cine se pun, de fapt, clientii care acuza bancile de clauze abuzive?

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:02
4027 citiri
Cu cine se pun, de fapt, clientii care acuza bancile de clauze abuzive?

Banci importante din Romania, precum BCR, Piraeus Bank sau Volksbank, sunt asaltate cu mii de procese intentate de propriii clienti. Marul discordiei? Clauzele abuzive din contractele de credit.

Un razboi dur, cu pierderi de ambele parti. Ar putea insa ca Fondul Monetar International, sa incline balanta victoriei?

In prezent, exista peste 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile pentru nereguli in contractele de credit, dintre care numai 22 au fost castigate de banci.

Totusi, sansele de castig ale unui asemenea proces difera de la o banca la alta, explica avocatii. Volksbank pierde in jur de 90% din procesele intentate de clienti sau de autoritatile pentru protectia consumatorului, in timp ce in cazul BCR, sansele ca un astfel de proces sa fie castigat de clienti sunt de doar 75%. De ce? "BCR are contracte scrise oarecum mai pe intelesul clientilor", a explicat avocatul Carmen Cretu din cadrul Casei de Avocatura Coltuc.

Volksbank trebuie sa plateasca 4.000 lei unui client care a obtinut in instanta o decizie definitiva si irevocabila, reprezentand comisioanele de risc si de administrare percepute abuziv. De cealalta parte, BCR trebuie sa plateasca 6.000 lei.

La inceputul anului, BCR a fost executata silit pentru aproape 900.000 lei, suma reprezentand comisioane aferente unor contracte de credit pe care tribunalul le-a declarat abuzive.

Chiar si atunci cand exista o decizie definitiva si irevocabila, bancile nu platesc atat de usor banii.

"Banca nu plateste de bunavoie, desi pierde un proces irevocabil. Pana la urma, banca este executata silit", a declarat Marius Coltuc.

FMI tine partea bancilor

Legea care permite clientilor sa actioneze in instanta o institutie de credit este 193/2000.

Practic, in situatia in care un client da o banca in judecata si instanta ii da castig de cauza, atunci banca va trebui sa ii returneze acestuia comsionul perceput in mod abuziv. Dar, in situatia in care autoritatile pentru protectia consumatorului vor actiona in instanta o banca, aceasta are obligatia sa schimbe clauzele care face obiectul procesului din toate contractele de credit.

Legea in noua varianta ar putea permite unui judecator sa solicite schimbarea unei clauze in toate contractele de credit ale bancii si in situatia in care procesul este intentat de un client si nu de o autoritate de control.

Miza pentru banci este uriasa, bancile in Romania ar putea inregistra pierderi de 600 de milioane de euro pe an, se arata intr-un raport publicat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Lobby-ul facut de banci i-a convis pe reprezentantii Fondului Monetar International sa le solicite autoritatilor romane o prelungire a termenului la care se va aplica aceasta lege pana pe 1 iulie 2012.

Ei sustin ca este nevoie de un studiu de impact pentru ca legile din Romania trebuie sa permita bancilor sa acorde in continuare credite.

Avocatul Codrut Avram a explicat pentru Business24, ca nu exista nici o prevedere care ar putea impiedica bancile sa acorde in continuare credite si nici nu este intentia autoritatilor.

Concluzia sefului FMI s-ar putea citi in sensul ca bancile nu ar mai da credite pe viitor deoarece ar fi incapabile sa nu insereze in contracte astfel de clauze", a precizat Codrut Avram.

Cum sa depistezi clauzele abuzive din contractul de credit

Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca. Fie ca este vorba de comisionul de risc, sau cel de administrare, ele sunt percepute in mod abuziv, au explicat avocatii de la Casa de avocatura Coltuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#procese clienti banci, #pierderi banci procese, #lege 193 2000, #clauze abuzive banci, #procese clauze abuzive , #Procese banci