CLAUZE BANCARE ABUZIVE Credit Europe Bank intra pe lista bancilor care pierd procese

Luni, 25 Martie 2013, ora 00:03
13366 citiri
CLAUZE BANCARE ABUZIVE Credit Europe Bank intra pe lista bancilor care pierd procese

Banca olandeza Credit Europe Bank N.V a pierdut primul proces intentat de un client pentru clauzele abuzive din contractele de credit. Credit Europe se alatura astfel "listei negre" a bancilor cu procese din cauza clauzelor abuzive cum ar fi BCR, Piraeus sau Volksbank.

Magistratii de la Judecatoria Sector 6 au dat castig de cauza clientilor bancii in dosarul nr. 22437/303/2012 si au obligat Credit Europe Bank sa returneze comisioanele percepute in mod abuziv.

"Clauzele abusive care au facut obiectul acestui dosar se refereau la revizuirea nivelului dobanzii creditului si a comisioanelor care erau la latitudinea bancii, declararea scadentei anticipate a creditului fara a se specifica motivul si fara ca acesta sa fie mentionat in contract.

Au fost declarate abuzive comisionului de acordare si comisionul de administrare lunar, banca fiind obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala", a declarat pentru Business24 Codrut Avram, avocatul care a reprezentat clientii bancii.

Decizia favorabile creeaza un precedent

Desi nu este o decizie irevocabila, procesul poate crea un precedent si poate incuraja clientii nemultumiti sa actioneze banca in instanta, a adaugat Avram. Potrivit avocatului, la nivelul pana in prezent exista foarte putine dosare deschise impotriva Credit Europe Bank. In Bucuresti, sunt pe rolul instantelor aproximativ cinci procese intentate de clientii acestei banci.

Raboiul impotriva sistemului bancar din Romania

Spre deosebire de Credit Europe Bank, Banci importante din Romania, precum BCR, Piraeus Bank sau Volksbank, sunt asaltate cu mii de procese intentate de propriii clienti. In Romania, exista in prezent, aproximativ 3.000 de dosare pe rol in care clientii au dat in judecata bancile pentru nereguli in contractele de credit, dintre care doar 22 au fost castigate de banci.

Legea care permite clientilor sa actioneze in instanta o institutie de credit este 193/2000. Practic, in situatia in care un client da o banca in judecata si instanta ii da castig de cauza, atunci banca va trebui sa ii returneze acestuia comsionul perceput in mod abuziv.

Dar, in situatia in care autoritatile pentru protectia consumatorului vor actiona in instanta o banca, aceasta are obligatia sa schimbe clauzele care face obiectul procesului din toate contractele de credit.

Modificarea legii, sentinta pentru multe banci din Romania

Pierderile ar putea creste daca tinem cont de modificarile ce se propun legii 193/2000. Legea in noua varianta ar putea permite unui judecator sa solicite schimbarea unei clauze in toate contractele de credit ale bancii si in situatia in care procesul este intentat de un client si nu de o autoritate de control.

Miza pentru banci este uriasa. Sistemul bancar ar putea inregistra pierderi de 600 de milioane de euro pe an daca legea se modifica, se arata intr-un raport publicat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Lobby-ul facut de banci in frunte cu Banca Nationala a Romaniei i-a convis pe reprezentantii Fondului Monetar International sa le solicite autoritatilor romane o prelungire a termenului la care se va aplica aceasta lege pana pe 1 iulie 2013, desi ea trebuia sa intre in vigoare odata cu noul Cod de procedura civila pe 15 februarie.

Cum depistezi clauzele abuzive din contractele de credit

Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca. Fie ca este vorba de comisionul de risc, sau cel de administrare, ele sunt percepute in mod abuziv.

#Credit Europe Bank proces clienti, #Credit Europe clauze abuzive, #Credit Europe proces clauze abuzive , #Procese banci

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0005

1 USD = 4.4826 RON

-0.0330
  1. Salariu de 4.000 de euro în România pentru un job cu concurență aproape zero. Angajatorii „umblă cu limba scoasă după ei!"
  2. Orașele spre care se îndreaptă dezvoltatorii imobiliari din cauza „blocajelor” în obținerea autorizației de construcție. „Mentalitatea din București se transmite” VIDEO
  3. Salariul minim la nivel european, încă departe. După creșterile record din ultimul deceniu, România este la coada clasamentului UE
  4. Salariul mediu net, în creștere. Ce domenii au resimțit cele mai importante măriri: surpriza mare vine din sectorul mineritului
  5. România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
  6. Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
  7. The Real Estate Event - ediție inaugurală de succes. Jucătorii de top din industria imobiliară care au urcat pe scenă, urmăriți de 120.000 de oameni online
  8. Tinerii români preferă șomajul în locul unui job. "Așteptările lor nu pot fi îndeplinite". Ce sumă primesc de la stat absolvenții de liceu care stau acasă