Top 5 cele mai bune oferte de refinantare a creditelor ipotecare

Luni, 18 Martie 2013, ora 07:21
4129 citiri
Top 5 cele mai bune oferte de refinantare a creditelor ipotecare
Foto: Magazine-immobilier.org

Inceputul crizei economice (noiembrie 2008) a prins 158.000 de romani cu credite ipotecare in derulare. Ratele au devenit din ce in ce mai greu de achitat, bugetele familiilor fiind din ce in ce mai afectate. Una dintre solutii este refinantarea, cu conditia unei analize temeinice a ofertelor bancare.

Principalele avantaje ale unui credit de refinantare sunt diminuarea ratei lunare, posibilitatea schimbarii monedei in care se face imprumutul, dar si a bancii finantatoare, precum si prelungirea termenului de rambursare.

Este important de precizat, insa, ca extinderea perioadei de rambursare a creditului poate creste cheltuiala cu dobanda pe termen lung, chiar daca rata lunara a dobanzii este mai mica la creditul de refinantare, explica Efin.ro. In plus, trebuie avute in vedere si costurile pe care le implica solicitarea unui credit de refinantare, respectiv comisioanele de rambursare anticipata, de analiza, de evaluare, taxe notariale, plata unei sume pentru referintele cerute de institutia care acorda refinantarea si obtinute de la banca la care s-a facut creditul initial, etc.

In acest context, portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat creditele de refinantare ipotecare din portofoliile bancilor, in functie de costuri, avantaje si disponibilitatea institutiilor financiare de a le acorda, si va prezinta cele mai avantajoase cinci astfel de imprumuturi.

1. ALPHA BANK. Prin creditul Alpha Housing Refinance clientii au libertatea de a alege varianta de credit care ii avantajeaza: cu sau fara protectie a dobanzii. Rata dobanzii, in cazul creditului cu protectie, este de 5,41%, formata din EURIBOR la 3 luni si marja bancii de 5%.

DAE, pentru un imprumut in valoare de 40.000 EUR pe o perioada de 30 de ani, are o valoare de 5,55%.

Prin optiunea de protectie, indiferent de fluctuatiile EURIBOR 3M, dobanda nu poate creste cu mai mult de 2 puncte procentuale peste rata dobanzii de la momentul achizitionarii optiunii. Banca solicita 0% avans si nu percepe comision de analiza dosar. In cazul in care clientul nu incaseaza salariul in cont Alpha Bank, nu beneficiaza de dobanda mai mica cu 0,25 puncte procentuale.

2. GARANTI BANK. Imprumutul este oferit cu o dobanda variabila de 5,25%, formata din EURIBOR la 6 luni si marja bancii de 4,89%. DAE este 6,01% pentru un imprumut in valoare de 40.000 EUR contractat pe o perioada de 360 de luni.

Pentru a contracta un astfel de credit, solicitantii vor plati un comision de analiza dosar in valoare de 130 EUR si un comision lunar de administrare de 0,50% aplicat la soldul creditului. Banca ofera asigurarea de viata gratuit, iar suma imprumutata nu are limita maxima. Clientii standard nu beneficiaza de o dobanda redusa daca nu incaseaza venitul in cont Garanti Bank.

3. CEC BANK. Dobanda imprumutului este variabila, formata din EURIBOR la 3 luni si marja bancii de 5,50%, avand o valoare de 5,69%. Pentru un imprumut de 40.000 EUR pe 30 ani, DAE are o valoare de 6,48%.

Banca percepe un comision de analiza de 60 EUR si un comision lunar de administrare credit de 0.05%. Comisionul unic pentru servicii prestate la cererea clientilor are o valoare de 95 euro.

Varsta maxima a solicitantilor acceptata de banca este de 75 de ani, implinita la sfarsitul perioadei de creditare, iar varsta minima este de 18 ani. Clientii pot beneficia de o perioada de gratie de 180 sau 360 de zile (in functie de data contractarii creditului refinantat). Nu este obligatoriu aportul propriu.

4. BANCA ROMANEASCA. Creditul ipotecar pentru refinantare are dobanda variabila, de 5,383%, formata din EURIBOR la 3M si marja bancii de 5,20%. DAE are o valoare de 5,51%, in cazul unui imprumut in valoare de 40.000 EUR pe o perioada de 30 de ani.

Comisionul de analiza dosar este 0 daca se refinanteaza un credit acordat de Banca Romaneasca, iar cel de administrare credit este 0. Daca se refinanteaza un credit de la o alta institutie financiara, solicitantul va plati un comision de analiza de 500 EUR.

Costul evaluarii imobilului ipotecat este suportat de catre banca, iar perioada de creditare este de maximum 35 de ani.

5. BANK OF CYPRUS. Creditul are dobanda variabila de 6,152%. Aceasta este formata din indicele de referinta EURIBOR la 3 luni si marja bancii de 5,95%. DAE are o valoare de 6,33%, fiind calculata pentru un credit de 40.000 EUR pe o perioada de 30 ani.

Perioada de creditare este de cel mult 35 de ani. Banca ia in considerare toate tipurile de venit care pot fi justificate cu documente legale. Institutia nu percepe comision de analiza si comision lunar de administrare.