Bancile mari raman fara clienti. De ce sunt mai atractive micile institutii

Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:09
1941 citiri
Bancile mari raman fara clienti. De ce sunt mai atractive micile institutii
Tarifele cresc odata cu marimea bancii

Bancile europene si americane s-au trezit, in ultima perioada, in fata unui fenomen curios: cele mari pierd din ce in ce mai multi clienti, acestia alegand sa se indrepte catre institutii mai mici. Motivul: ofertele si serviciile mai atractive.

Tarifele ridicate si relatiile deficitare cu clientii au dus la un exod al clientilor marilor banci. In SUA, spre exemplu, 11,3% dintre clientii marilor institutii bancare au renuntat la servicii, in cursul anului trecut, conform unui studiu recent al J.D. Power si Asociatii, preluat de CNN. Comparativ, in 2010, procentul era de 9,8%.

In acelasi timp, bancile mici si uniunile de credit au pierdut doar 0,9% dintre clienti, anul trecut, declinul fata de procentul de 8,8% din 2010 fiind considerabil.

Institutiile mai mici au reusit, astfel, sa atraga o mare parte dintre clientii care au parasit marile banci. In decursul anului trecut, 10,3% dintre clientii care au cautat o noua banca au optat pentru una mai mica, fata de 8,1%, cat era ponderea in 2010.

Tarifele ridicate practicate de marile banci americane pentru diverse produse si servicii au reprezentat principalul motiv pentru care clientii au cautat banci mai atractive.

"Cand bancile anunta implementarea unor noi tarife, reactia publica poate fi destul de volatila si poate duce la migrarea clientilor", a declarat Michael Beird, director de servicii bancare in cadrul J.D. Power si Asociatii.

Ziua transferului bancar

Migrarea spre banci mai mici este un adevarat fenomen in SUA, aparut dupa ce Bank of America a anuntat, toamna trecuta, introducerea unei taxe lunara pentru utilizarea cardurilor de debit.

Cu toate ca institutia si-a retras ulterior decizia, anuntul a dus la o miscare nationala, alimentata si de mass-media. Intr-un final, a luat nastere "Ziua transferului bancar", in care clientii se incurajau reciproc sa renunte la serviciile marilor banci.

Campania "Muta-ti banii!"

Nici europenii nu au o parere mai buna despre marile banci, relateaza Guardian. In urma cu doua saptamanii, a inceput campania "Muta-ti banii!", prin care se doreste incurajarea clientilor sa se opuna lacomiei marilor banci.

In ziua in care Barclays, una dintre cele mai mari banci britanice, si-a anuntat profiturile colosale, un grup de clienti au protestat in fata unei sucursale, au cerut sa li se inchida conturile si si-au taiat cardurile.

Campania este un "copil" al miscarii Occupy Wall Street, care a avut loc recent in SUA.

Bancile mici, cele mai atractive

In Romania, o simpla comparatie intre produsele bancare, ne arata ca cele mai mici banci sunt cele care au cele mai atractive oferte. Astfel, in top 10 al bancilor cu cele mai mici dobanzi pentru unui contractarea unui credit ipotecar pe 30 de ani apar doar doua institutii mari: BRD si ING. Lista este dominata de Marfin Bank, Alpha Bank sau OTP.

De asemenea, cand vine vorba de dobanzile la depozite, Bank of Cyprus, Banca Feroviara si Piraeus Bank au cele mai bune oferte.

Motivele pentru care romanii aleg bancile mari tin de increderea in stabilitatea acestora.

#dobanza credit dobanda depozit, #banci mari, #banci mici, #credit banca, #comparatie banci , #Oferte banci