Record pentru operatiunile repo la BNR: 14 banci au imprumutat 6 mld. lei

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 16:03
2057 citiri
Record pentru operatiunile repo la BNR: 14 banci au imprumutat 6 mld. lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 14 banci cu suma de sase miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins cel mai inalt nivel inregistrat pentru acest tip de operatiuni, de 24,3 miliarde lei.

Banca centrala a plafonat pentru a sasea saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, insa limita a fost sabilita luni la 6 miliarde lei, de la 4 miliarde lei in ultimele doua saptamani.

Sumele licitate luni de banci au atins cel mai ridicat nivel atins vreodata, potrivit statisticilor BNR, care ofera date din anul 2001.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate si bancilor comerciale preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au coborat de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei si, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

Trezoreria statului au panificat pentru luni o licitatie pentru certificate cu scadenta la un an, prin care vrea sa atraga 800 milioane lei. Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 5,26% - 5,76% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, similare cu cele de vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR licitatie, #operatiuni repo, #licitatii repo BNR, #cerere banci repo, #imprumuturi banci BNR , #Licitatii banci