Cerere de 4 ori mai mare la licitatia repo de luni. Plafonul BNR: 4 mld. de lei

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:32
1476 citiri
Cerere de 4 ori mai mare la licitatia repo de luni. Plafonul BNR: 4 mld. de lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 10 banci cu suma de 4 miliarde lei (circa 876 milioane de euro), pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a fost de patru ori mai mare, totalizand 15,9 miliarde lei.

Banca centrala a plafonat pentru a patra saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 4 miliarde lei, dupa ce in ultimele trei saptamani a coborat pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana, anunta Mediafax.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.

Sumele imprumutate au coborat de la 6 miliarde lei la 4 miliarde lei in ultimele patru saptamani, de la reluarea plafonarii.

Cand suma de la licitatia repo este limitata banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Cursul a coborat dupa anuntul BNR sub 4,55 lei/euro, pe volume reduse de transfer. In jurul orei 14:10, schimburile se perfectau la 4,5450 - 4,5470 lei/euro.

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

#imprumut BNR, #operatiuni REPO BNR, #lichiditate banci comerciale , #Licitatii banci