BNR a imprumutat doua banci cu 178,4 milioane lei, cea mai mica suma din iunie 2011

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:58
1603 citiri
BNR a imprumutat doua banci cu 178,4 milioane lei, cea mai mica suma din iunie 2011

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni doua banci cu suma de 178,4 milioane lei, aceasta fiind cea mai mica suma acordata de banca centrala prin operatiuni repo incepand cu iunie 2011.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Pe piata monetara, dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt de 2,09 - 2,59% pe an.

"Un necesar redus de lichiditate la costul de 5,25% al operatiunii repo, in conditiile unor rate ON scazute, reflecta persistenta anumitor ingrijorari legate de riscul de credit, care pot impiedica circulatia libera a lichiditatii in sistem. Cu datele pentru luna martie la dispozitie, conditiile de lichiditate din sistem par a se fi imbuntatit substantial in luna precedenta, media necesarului zilnic de finantare ajungind la 3,6 miliarde lei de la 9,6 miliarde lei in februarie", arata un raport ING Bank transmis luni.

Sumele scadente in aprilie vor ramane pe piata, fara sa fie reinvestite in titluri de stat, cred dealerii

Lunea trecuta, banca centrala a imprumutat sapte banci cu 2,19 miliarde lei, prin operatiunea repo.

Suma injectata in aceasta saptamana este cea mai redusa incepand cu 28 iunie 2011, cand institutiile de credit au atras 9,9 milioane lei, pentru doua zile.

Majoritatea dealerilor cred ca scaderea ratelor este legata de nepotrivirea dintre maturitatile titlurilor de stat care vor fi emise si cea a titlurilor care ajung la scadenta in aceasta luna. Astfel, o mare parte a sumelor scadente in aprilie este posibil sa ramana in piata si sa nu fie reinvestita in titluri de stat.

Incepand din 4 martie BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 247,4 milioane lei si 7,33 miliarde lei.

Banca centrala a reluat in luna octombrie a anului trecut limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele licitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei.

Volumele ridicate solicitate de banci nu reflecta fidel nevoia de lichiditate as acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

#licitatii repo BNR, #lichiditate piata bancara, #imprumut lichiditate banci, #scadenta titluri stat , #Licitatii banci