Visa Europe: 14% dintre romani nu au cunostinte despre produse si servicii financiare

Marti, 05 Iunie 2012, ora 15:13
2704 citiri
Visa Europe: 14% dintre romani nu au cunostinte despre produse si servicii financiare

Aproximativ 14% dintre romani nu au nici cele mai elementare cunostinte despre produse si servicii financiare, iar atunci cand doresc sa se informeze se orienteaza mai curand catre televiziune si prieteni, decat catre surse financiare avizate.

Directorul general pentru Romania al Visa Europe, Catalin Cretu sustine ca astfel de situatii arata faptul ca educatia financiara in Romania este inca la inceput.

"Din informatiile pe care le avem, numai 3,2% dintre romani au acces la programe de educatie financiara. Bancile, in mod individual, au facut aceste programe de educatie financiara", a mai spus directorul general pentru Romania al Visa Europe.

Catalin Cretu a adaugat ca, potrivit unor statistici, doar patru din zece romani au produse bancare si le utilizeaza. Acesta a subliniat ca 45% din populatia Romaniei locuieste in mediul rural si nu a avut inca contact cu aceste produse si servicii.

"Exista persoane care contracteaza anumite produse si servicii, care de multe ori nu le raspund necesitatilor si, ulterior, au probleme financiare. Ne dorim sa rectificam aceasta situatie pentru ca aceasta industrie isi doreste parteneri avizati care sa isi asume produse si servicii si care sa contracteze aceste produse si servicii in cunostinta de cauza", a mai spus Cretu.

Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania si Junior Achievement, deruleaza in perioada mai - septembrie 2012 programul national de educatie financiara Bani IQ, care se adreseaza tinerilor din licee si universitati, precum si oricarei persoane care are nevoie de informatii pentru a-si administra mai bine finantele personale.

Cursurile au loc in perioada 15 mai - 30 septembrie in liceele si universitatile din 64 de orase din Romania, printre care Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Constanta. Tematica cursurilor include notiuni teoretice si studii de caz despre planificarea financiara, organizarea bugetului personal, modalitati de utilizare a serviciilor financiare pe internet, economisire, investitii si multe altele.

#servicii financiare Romania, #cunostinte servicii financiare Romania, #educatie financiara , #Informatii bancare