Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE a aprobat introducerea taxei pe tranzactiile financiare in 11 tari

UE a aprobat introducerea taxei pe tranzactiile financiare in 11 tari


Germania, Franta si alte noua state din zona euro pot pregati introducerea unei taxei pe tranzactiile financiare dupa ce au primit, marti, avizul ministrilor de Finante ai statelor din Uniunea Europeana, au declarat doi oficiali prezenti la reuniune.

Votul ministrilor de Finante deschide calea introducerii taxei in Germania, Franta, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia si Slovenia.

Urmatorul pas este formularea unor noi planuri de catre Comisia Europeana, care va propune, probabil, taxarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%, potrivit Bloomberg.

Potrivit unor calcule, taxa ar putea genera pana la 20 de miliarde de euro pe an, insa estimarile variaza semnificativ. Oficialii europeni anticipau ca daca taxa ar fi fost impusa la nivelul UE ar fi adus incasari de 57 de miliarde de euro anual.

Daca masura ar fi aprobata, ea va fi aplicata din 1 ianuarie 2014. Tinand cont de perioada scurta de timp pana la intrarea in vigoare, companiile trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a se adapta la noile cerinte impuse de taxa pe tranzactiile financiare.

Noua propunere de taxa pe acest tip de tranzactii ar putea avea cateva modificari fata de varianta prezentata initial si care nu a primit aprobarea celor 27 de state membre. Taxa urma sa se aplice pe tranzactiile cu actiuni, obligatiuni sau derivate, intr-o incercare de a descuraja tranzactiile speculative.

Reglementarile UE prevad ca cel putin noua tari pot coopera in anumite privinte fara ca toate statele membre sa fie implicate, atata timp cat primesc acceptul majoritatii la nivelul Uniunii.

Germania si Franta au decis sa treaca la adoptarea taxei impreuna cu un grup restrans de tari dupa ce nu s-a reusit impunerea acesteia la nievelul UE si ulterior nici in zona euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1534 ori