Studiu: Plata utilitatilor, principalul motiv al acumularii datoriilor

Marti, 27 Martie 2012, ora 14:47
1971 citiri
Studiu: Plata utilitatilor, principalul motiv al acumularii datoriilor

Doua treimi dintre romani (66%) considera ca plata utilitatilor a fost principalul motiv din cauza caruia au acumulat datorii, iar 54% dintre cei chestionati spun ca motivul ar fi imprumuturile de la banci.

Acestea sunt rezultatele studiului "Atitudinea romanilor fata de datorii", realizat de TNS CSOP, la cererea Kruk International.

Alte motive mentionate de respondenti sunt leasingul pentru masina (31%), plata chiriei (27%) si imprumuturile luate de la cunoscuti (11%).

Potrivit studiului, 15% dintre romani sustin ca au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, 25% au acumulat datorii in 2011 si 6% au intrat in contact cu o firma de colectare creante sau cu un departament specializat in acest sens din cadrul unei companii, mai arata cercetarea.

Cauza acumularii datoriilor, supraestimarea posibilitatilor

In ceea ce priveste profilul datornicului, aproape patru din cinci romani (78%) afirma ca persoanele cele mai afectate de problema datoriilor sunt acelea care au o situatie financiara dificila, cauzata de pierderea locului de munca, reducerea salariului, reducerea venitului pe gospodarie, imbolnavire, accidente sau alte evenimente neprevazute.

"Alte persoane prinse in spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fara sa aiba posibilitatea de a le achita, care si-au supraestimat posibilitatile sau care au sperat la imbunatatirea situatiei lor materiale", se mentioneaza in studiu.

Totodata, cei mai tineri (cu varste intre 18 si 34 ani) apeleaza mai degraba la sprijinul familiei (67%, fata de celelalte grupe de varsta). Aproape jumatate dintre respondenti cred ca cei aflati in datorii ar vrea sa le achite, insa nu gasesc o solutie pentru a face acest lucru.

Daca ar avea chiar ei datorii excesive, 51% din respondenti ar incerca sa le plateasca cat mai curand posibil, cautand eventual surse alternative de bani. De asemenea, 23% ar cere ajutorul familiei, iar 17% ar incerca sa ia legatura cu creditorul sau cu o firma de colectare creante.

Cercetarea a fost realizata prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews), pe un esantion de 1.000 de persoane decidente in privinta cheltuielilor in gospodarie, cu varste peste 18 ani.

Structura esantionuluia fost de 65% femei, 35% barbati; 37% din mediul rural, 27% din orase sub 100.000 de locuitori, 25% din orase peste 100.000 de locuitori, 12% din Bucuresti. Dintre respondenti, 26% aveau studii universitare, 57% studii medii, iar 17% studii primare.

#plata datorii, #profil datornic, #cauze datorii, #motive acumularii datorii , #Informatii bancare