Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patru banci au imprumutat 770 milioane de euro de la BNR pentru o saptamana

Patru banci au imprumutat 770 milioane de euro de la BNR pentru o saptamana


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni patru banci cu 3,353 miliarde de lei (770 milioane de euro), pentru sapte zile, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara de 5,75% pe an.

Prin operatiunile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

Dealerii suspecteaza, ca si la licitatia precedenta, ca fondurile au fost atrase de unele banci locale care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor, la randamente in scadere, dar nu exclud nici ipoteza ca unele institutii de credit sunt in imposibilitatea de a accesa imprumuturi din piata.

Saptamana trecuta, doua banci au atras 524 milioane lei de la banca centrala pentru cinci zile, tot printr-o licitatie repo.

Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare saptamana cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor.

Dobanzile pentru sumele plasate pe o zi au continuat sa coboare luni, de la 2,91% - 3,41% la 2,33 - 2,83%. Totodata, randamentele afisate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut de la 4,06 - 4,56% la 3,83 - 4,33%.

Dealerii spun ca lichiditatea abundenta ar putea continua pe parcursul urmatoarelor doua saptamani si ca o schimbare ar putea avea loc la inceputul urmatoarei perioade de constituire a rezervelor, respectiv 24 ianuarie. Totodata, surplusul de lichiditate este explicat de dealeri si prin faptul ca multi dealeri primari nu au participat la unele licitatii din lunile precedente de la Ministerul Finantelor

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1053 ori
Citeste mai multe despreoperatiune repo dobanda cheie bnr