Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul Regulament BNR privind creditul ipotecar intra marti in vigoare

Noul Regulament BNR privind creditul ipotecar intra marti in vigoare


Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare intra in vigoare din 31 ianuarie, persoanele fizice fiind obligate sa achite un avans de 15% la contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar in euro.

"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15 la suta din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40 la suta la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.

Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20% din valoarea locuintei.

Noul regulament va fi aplicat de bancile comerciale diferentiat, pentru ca au trimis la date diferite normele proprii pentru aprobare la Banca Nationala.

Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.

Conditiile de rambursare a creditului de consum in 5 ani nu se aplica la refinantarea imprumuturilor contractate anterior, precizeaza Regulamentul.

Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor, care includ o posibila crestere a cursului de schimb cu 35,5-40,9 la suta, in functie de valuta imprumutului, o potentiala crestere a ratei dobanzii cu 0,6 puncte procentuale si posibilitatea ca veniturile clientului sa scada cu 6 la suta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1557 ori