Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul Regulament BNR privind creditul ipotecar, in vigoare din 31 ianuarie

Noul Regulament BNR privind creditul ipotecar, in vigoare din 31 ianuarie


Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare urmeaza sa intre in vigoare de la 31 ianuarie, dupa ce, in 2011, Banca Centrala a modificat conditiile de acordare a creditelor pentru cumpararea unei locuinte.

"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15% din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40% la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.

Potrivit noului regulament, data de 31 ianuarie este una maximala, iar in functie de cum vor trimite bancile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la banca la banca.

Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.

Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20 la suta din valoarea locuintei.

Pe de alta parte, regulamentul prevede ca la creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani inainte de emiterea nilor conditii de catre Banca Centrala.

Conditiile de rambursare a creditului de consum in 5 ani nu se aplica la refinantarea imprumuturilor contractate anterior, precizeaza Regulamentul.

Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor, care includ o posibila crestere a cursului de schimb cu 35,5-40,9%, in functie de valuta imprumutului, o potentiala crestere a ratei dobanzii cu 0,6 puncte procentuale si posibilitatea ca veniturile clientului sa scada cu 6 la suta.

Imprumuturile in acest program vor fi acordate in continuare cu un avans de maximum 5 la suta din valoarea locuintei, fara ca valoarea aceasteia sa depaseasca 57.000 de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2740 ori