Lucian Anghel: Soldul creditelor din 2012 va fi in crestere modesta

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 12:41
1336 citiri
Lucian Anghel: Soldul creditelor din 2012 va fi in crestere modesta

Soldul creditelor anul viitor fie va ramane la un nivel constant, fie va inregistra o crestere modesta, prognoza BCR avand vedere o crestere de 2-5%, a declarat luni economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

"Va ramane in discutie ce se va intampla cu celelalte finantari si cum vor evolua dobanzile pentru aceste finantari, in conditiile in care exista aceasta presiune internationala (solicitarea EBA de implementare a Basel III mai devreme, n.r). Opinia mea este ca soldul creditelor anul viitor fie va ramane la nivel constant, fie va inregistra o crestere foarte modesta. Prognoza noastra are in vedere o crestere de 2-5% pe sold", a spus Lucian Anghel, in cadrul ,,Forumului Bancar Roman", organizat de BNR in colaborare cu ARB si Finmedia.

El a declarat ca negocierile pentru acordul Basel III au durat circa 3 ani si jumatate, cu implementare in 2018-2019, deci o perioada foarte lunga de timp, astfel incat bancile sa fie pregatite sa indeplineasca cerintele de capital de 8%, in crestere fata de Basel II. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a venit acum cateva luni si a solicitat pentru marile banci europene ca in termen de mai putin de 9 luni sa ajunga la o rata a capitalului de 9%.

"Acesta inseamna ca sistemul bancar va fi mult mai solid. In conditiile actuale, fiindca tuturor marilor banci li se impune un termen foarte scurt de majorare a acestei rate, va fi practic foarte greu, daca nu imposbil sa faca rost de capital de la investitorii existenti, care oricum sunt afectati de criza financiara internationala. Din acest motiv, bancile, pentru a atinge acest nivel, probabil va reprezenta o prioritate, deci profitabilitatea pe urmatoarele 6-9 luni va fi importanta. Prioritatea numarul unu pentru sistemul bancar va fi sa reuseasca sa reduca activele ponderate la risc, la nivel european", a spus Lucian Anghel.

Economistul-sef al BCR a declarat ca bancile europene sunt prezente pe mai multe piete, deci nu doar pe piata romaneasca si vor fi prioritizate alocarile de capital catre pietele cele mai performante, catre pietele cele mai rentabile.

"Pietele care nu se vor incadra in aceste criterii vor fi lasate pe dinafara. Faptul ca suntem in Uniunea Europeana este un mare avantaj. Tarile din afara UE vor fi lovite mult mai puternic decat tarile din UE de aceasta reglementare", a spus Anghel.

El sustine ca, in aceste conditii, Romania va fi obligata sa ramana atractiva. De asemenea, el a remarcat faptul ca daca se tine cont de contractele semnate de Ministerul Transporturilor, atunci putem spera ca am putea sa avem anul viitor macar pe acest segment o crestere a creditarii.

Economistul-sef al BCR a mai precizat ca banca finanteaza circa 40% din lucrarile de pe Coridorul IV si ca nu crede ca Romania este in situatia ca pentru proiecte de infrastructura majora, care sunt bancabile, sa nu gaseasca finantare.

#credite banci Romania, #sold credite banci 2012 Romania , #Informatii bancare