Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Politica monetara a actionat anticiclic in Romania, anterior si ulterior crizei

Isarescu: Politica monetara a actionat anticiclic in Romania, anterior si ulterior crizei


Politica fiscala, dar nici politica monetara nu poate contribui mai mult la revenirea economiei, din cauza persistentei presiunilor inflationiste provenite din socuri pe oferta, in ciuda faptului ca Romania este inca in recesiune, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Suntem inca in recesiune, sau iesim din ea, dar avem inca anticipatii inflationiste (...) Nu credem ca daca am avea o politica monetara mai laxa ar iesi altceva (...) Reducerea deficitului bugetar de la 9% din PIB la 3% din PIB a reprezentat un efort mare, sunt 6 puncte procentuale din PIB. N-a putut stimulentul monetar sa compenseze politica fiscala (...) Am banuiala ca politica fiscala este inca relativ prociclica", a afirmat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a completat ca politica fiscala nu avea prea multe optiuni, fiind prizoniera propriei greseli, aceea de a fi prociclica si in perioada de boom economic de dinainte de 2009.

"Politica monetara controleaza cererea, legatura mistica pe care nici economistii n-o inteleg"

In ceea ce priveste politica monetara, Isarescu a aratat ca o prima limitare, mai ales in statele emergente, provine din socul de oferta, iar de multe ori bancile centrale sunt in fata unei dileme, daca ar trebui sa acomodeze sau nu acesti factori. Oficialul BNR nu a explicat insa de ce se manifesta aceste socuri mai puternic in Romania decat in alte state si care sunt cauzele particulare.

"Politica monetara controleaza cererea, legatura mistica pe care uneori nici economistii n-o inteleg (...) Prevenirea cresterii preturilor din socuri pe oferta generaza o accentuare a fluctuatiilor la nivelul productiei si al somajului", a afirmat Isarescu.

Rezerve de cartofi in loc de aur

Pe langa preturile internationale la titei, guvernatorul BNR a dat ca examplu si preturile alimentare, amintind amuzat ca un jurnalist a sugerat anul trecut bancii centrale sa constituie rezerve in cartofi, in loc de rezerva de aur.

Isarescu a precizat ca in astfel de cazuri, daca anticipatiile inflationiste se duc si in salarii, atunci efectul de propagare cuprinde intreaga piata.

Reiterand ca in Romania tintirea inflatiei a fost introdusa intr-o maniera flexibila, Isarescu a aratat ca orice banca centrala se uita permanent si la cursul de schimb, chiar daca niciun bancher nu recunoaste acest lucru.

El a rememorat protestul exportatorilor care strigau in fata Bancii Nationale "Isarescu nu uita, banca nu este a ta!" aratand ca oricat de tentanta parea pentru public aprecierea monedei nationale, banca centrala a inteles din timp riscul unei aprecieri excesive.

Guvernatorul a aminit ca liberalizarea contului de capital a fost o obligatie pentru intrarea in Uniunea Europeana in 2007, aderare care a prins Romania nepregatita, "cu o inflatie relativ ridicata si o populatie putin educata din punct de vedere financiar".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1622 ori