Ionut Dumitru: Dobanzi mai mici la credite si depozite in lei, ca reactie la reducerea dobanzii BNR

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 10:22
1806 citiri
Ionut Dumitru: Dobanzi mai mici la credite si depozite in lei, ca reactie la reducerea dobanzii BNR

Trendul dezinflationist si nivelul scazut al inflatiei din acest moment sunt motivele care au influentat decizia Bancii Centrale de a taia dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, apreciaza economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

"Cred ca decizia BNR este motivata de inflatia redusa din momentul de fata, de perspectiva de scadere a acesteia in prima parte a anului 2012 spre 2-2,5% si de probabilitatea ridicata ca BNR sa isi atinga tinta de inflatie in 2012", subliniaza oficialul RZB.

Acesta considera ca, prin decizia sa, Consiliul de Administratie al BNR vrea sa incurajeze si bancile comerciale sa scada dobanzile la credite si depozite.

"Este important ca BNR da semnalul de reducere a dobanzilor printr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara. In mod normal, acest ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara ar trebui sa imprime o tendinta de scadere a dobanzilor la creditele si depozitele in lei, facand astfel mai atractiv creditul in lei, mai ales in contextul in care resursele de finantare in valuta au devenit mai scumpe si mai greu accesibile".

"Chiar daca inflatia va scadea temporar la noi minime istorice in prima parte a lui 2012, efectul de baza nefavorabil va ridica inflatia anuala in a doua parte a anului. Cumulat si cu tensiunile din pietele internationale, spatiul de manevra al BNR este astfel limitat. Ne asteptam ca BNR sa mai opereze inca o reducere de 0,25%, in prima parte a anului si sa mentina ulterior dobanda la 5,5%, pana la sfarsitul anului", a explicat Ionut Dumitru.

Economistul sef al Raiffesen Bank este de parere ca reducerea dobanzii cheie nu va avea impact asupra evolutiilor de curs.

"Nu cred ca decizia va influenta semnificativ cursul de schimb, in conditiile in care ea fusese deja incorporata in piata, fiind o decizie larg asteptata", a aratat acesta.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, joi, 5 ianuarie, reducerea dobanzii de politica monetara de la 6,00 la suta, la 5,75 la suta pe an.

#dobanzi lei, #dobanzi credite, #dobanzi depozite, #dobanda bnr , #Informatii bancare