Indicatorul de solvabilitate va continua sa scada

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 16:56
1605 citiri
Indicatorul de solvabilitate va continua sa scada

Indicatorul de solvabilitate va continua sa scada, iar anul viitor se va stabiliza la 12%, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"Parerea mea este ca indicatorul de solvabilitate va continua sa scada si cred ca anul viitor se va stabiliza undeva pe la 12%. Vor avea loc majorari de fonduri proprii in perioada urmatoare care sa compenseze neperformanta care se va acumula in domeniul creditarii, a declarat Cinteza.

El a adaugat ca valoarea creditelor restante ramane una negativa.

"Din pacate, nivelul provizioanelor va continua sa creasca, deoarece evolutia creditelor restante la valoare bruta este una nefavorabila, tendinta este crescatoare.

Tendinta aceasta se mentine crescatoare nu numai din faptul ca la creditele deja cu probleme se adauga noi sume restante, ci din faptul ca la creditele cu probleme se adauga noi credite cu probleme", a spus Nicolae Cinteza, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank..

El a spus ca rata solvabilitatii in sistemul bancar din Romania a scazut la 13,43% in septembrie, de la 14,19% in iunie 2011, in conditiile care in decembrie 2010 era la un nivel de 15,02%.

"La creditele existente deja cu probleme se adauga noi credite. Ponderea creditelor afectate de restanta in total credite este de 24%. Neperformanta va fi destul de ridicata in prima parte a anului viitor", a precizat Cinteza.

El a mentionat ca in ceea ce priveste creditul restant, acesta este creditul intarziat cel putin o zi la plata si cel putin un leu, iar creditul indoielnic sau in pierdere poate sa fie si un credit curent: nu are niciun fel de restanta, debitorul isi plateste sumele, dar din cauza performantelor financiare si a riscului asociat debitorului respectiv, banca constituie provizioane.

Aceasta este diferenta intre abordarea contabila si abordarea prudentiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite neperformante, #piata bancara Romania probleme , #Informatii bancare