Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ghetea: Managementul mixt, cheia echilibrului sistemului bancar

Ghetea: Managementul mixt, cheia echilibrului sistemului bancar


Sistemul bancar din Romania este in echilibru datorita masurilor luate de BNR, calitatii managementului, lipsei operatiunilor toxice si a actionarilor care cred ca piata locala inca reprezinta o oportunitate de dezvoltare

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, este de parere ca banca centrala a avut succes, desi unele masuri nu au fost prea populare printre bancheri. "Sistemul bancar din Romania este intr-o stare de echilibru datorita masurilor luate de BNR, care uneori au fost nepopulare intre bancheri, datorita calitatii managementului, lipsei operatiunilor toxice si a actionarilor care au vazut in piata din Romania posibilitati de dezvoltare dupa trecerea crizei. (...) Stim ca aceasta nu este ultima si nici prima criza. Vor mai fi. Ceea ce nu stim este cand se va termina aceasta", a afirmat Ghetea, care este si presedintele CEC Bank, in cadrul "SWIFT Business Forum Romania", organizat la Bucuresti.

Printre masurile luate de BNR, Radu Ghetea a enumerat mentinerea rezervelor minime obligatorii la un nivel ridicat, precum si unele masuri de restrictionare a creditarii in valuta, dar si acordul semnat in urma cu doi ani la Viena de bancile straine care activeaza in sistemul bancar din Romania ca nu isi vor reduce expunerea pe piata locala.

"De-a lungul acestei perioade s-au produs diferite fluctuatii in zona, insa sistemul bancar din Romania nu a avut probleme. BNR a venit cu masuri pentru a preveni astfel de probleme", a adaugat Ghetea.

El a amintit ca BNR a ridicat nivelul minim al indicatorului de solvabilitate de la 8% la 10%, ceea ce a impus unele majorari de capital la o serie de banci din Romania.

"Actionarii bancilor din Romania au raspuns de fiecare data pozitiv. In ultimii doi ani au fost injectati in sistemul financiar din Romania peste 1,3 miliarde euro. Desigur, daca ne uitam la sumele injectate in alte tari, suma este mica, insa de atat a fost nevoie pentru a tine indicatorul de solvabilitate la 10%. Acum, indicatorul pe sistemul bancar este pe medie undeva la 14%", a mai spus

seful CEC Bank.

Un al factor pozitiv pentru acest echilibru al sistemului bancar din Romania invocat de Ghetea este si managementul mixt al bancilor, care este "de o calitate buna".

"Au fost echipe mixte, manageri locali, dar si straini, care au venit cu know-how-ul din alte tari. Inclusiv FMI a remarcat aceasta situatie, in intalnirile pe care le-am avut", a explicat el.

Lipsa operatiunilor toxice a bancilor din Romania este determinata de faptul ca "nu a existat tentatia pe operatiuni mai complexe", potrivit sefului ARB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1709 ori
Citeste mai multe despreradu ghetea creditare sistemul bancar bnr