Ghetea: Comisioanele percepute pentru platile pe schema SEPA nu pot fi reduse deocamdata

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 12:47
2191 citiri
Ghetea: Comisioanele percepute pentru platile pe schema SEPA nu pot fi reduse deocamdata

Comisioanele pentru platile in lei de mica valoare percepute de banci clientilor pe schema Single Euro Payments Area (SEPA) nu pot fi reduse deocamdata, deoarece nu exista o masa critica la nivelul bancilor care au aderat la sistem, a declarat miercuri presedintele ARB, Radu Ghetea.

"In acest moment, nicio banca nu a redus si nici nu va reduce (comisioanele, n.r.) pentru ca nu exista o masa critica. Au aderat doar 17 banci, incercam sa mai aducem si alte banci, dar atat timp cat nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masa critica, dar trebuie sa privim in viitor.

Eu cred ca la orizontul anului 2014, desi nu este obligatoriu pentru Romania, iata ca ne apropiem de pasii finali, bancile vor incepe sa umble la comisioanele pe care le pun clientului avand ca baza ce ne percepe noua Transfond in operatiuni", a mentionat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Presedintele ARB a subliniat ca "incet-incet, avand in vedere costurile care vor fi din ce in ce mai reduse cu prelucrarea, cu exploatarea sistemului vor impinge bancile pentru a revizui comisioanele".

"Daca unele banci reduc comisioanele, vor veni si celelalte, pentru ca asa este regula in piata, nu poti sa stai mult in zona de comisoane mari, vor trebui sa ia masuri rapide", a mai spus Ghetea.

Din 2 noiembrie 2012, sistemul bancar romanesc a adoptat schema SEPA pentru Credit Transfer adaptata pentru plati in lei, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au trecut, din punct de vedere tehnic, la standardele europene de procesare a platilor in moneda nationala.

Schemele de plata SEPA sunt un set de reguli, practici si standarde in scopul realizarii interoperabilitatii la nivel interbancar, reglementare a Consiliului European al Platilor (EPC).

Noile standarde de plata, configurate prin sistemul Sent al Transfond, vor aduce o serie de beneficii, atat bancilor, cat si clientilor, persoane fizice si companii, datorita uniformizarii informatiilor aferente platilor la toate bancile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisioane banci, #comisioane banci SEPA, #schema SEPA comisioane, #Ghetea declaratii comisioane banci , #Informatii bancare