Ghetea: Bancile ar cobori dobanzile la credite daca BNR ar reduce si rezervele minime obligatorii

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 20:20
1191 citiri
Ghetea: Bancile ar cobori dobanzile la credite daca BNR ar reduce si rezervele minime obligatorii

Bancile ar putea reduce dobanzile la credite in conditiile in care si rezervele minime obligatorii ar fi reduse de catre Banca Nationala a Romaniei, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Bancilor din Romania (ARB) si al CEC Bank, Radu Ghetea.

"O sa fac o sugestie in nume personal catre BNR. In opinia mea, semnalele date din noiembrie, adresate bancilor, de a reduce dobanzile la credite, dar si indemnurile directe ale guvernatorului au inceput sa devina fara un efect imediat".

"Exista un trend in acest sens, dar nu suficient, ca sa revigoreze creditarea. As spune ca o modalitate prin care bancile ar putea fi determinate sa reduca dobanzile ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii. Ar fi bani mai ieftini pentru ca bancile sa dea credite", a precizat Ghetea.

Acesta a explicat ca nu exista suficiente garantii, astfel ca bancile nu pot acorda credite.

"BNR considera ca un exces de lichiditate peste cea actuala ar duce la cresterea inflatiei, dar, din punctul meu de vedere, nu exista un pericol ca acesti bani sa se duca in consum. Toata lichiditatea se va duce spre economie, pentru credite in agricultura sau pentru proiectele public-privat, cu costuri msai mici pentur clienti", a explicat Ghetea.

In opnia acestuia, in prezent cererea de consum este negativa. "Incasam mai mult din creditele vechi decat facem noi credite", a mai spus oficialul ARB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ghetea arb, #Ghetea dobanda BNR, #rezerve BNR Ghetea , #Informatii bancare