Evolutia cursului valutar intr-o saptamana de foc pe plan politic

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 19:00
2000 citiri
Evolutia cursului valutar intr-o saptamana de foc pe plan politic

Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Moneda unica europeana a atins consecutiv, trei noi cote maxime istorice, in raport cu leul.

Intr-o singura saptamana, euro a atins trei praguri maxime istorie fata de leu. Daca luni, leul era tranzactionat la valoarea de 4,4496 pentru un euro, vineri, cursul depasise pragul psihologic de 4,5142 lei/euro.

Istoria unei devalorizari record

Saptamana a inceput dificil pentru moneda nationala, iar daca luni un euro era cotat la 4,4496 lei, marti euro ajunsese la 4,4505 lei, pe fondul tensiunilor politice dintre presedinte si premier, legat de participarea la Consiliul European.

Grafic SaxoBank: Evolutia cotatiilor pe piata interbancara, in perioada 02.07.2012-06.07.2012

Marti seara au fost revocati din functie Vasile Blaga, presedintele Senatului si Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor si Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

Tumultul politic a atins noi cote miercuri, cand USL a solicitat convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, joi si vineri, pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.

Asa ca, oarecum firesc, cursul valutar a reactionat imediat, iar devalorizarea monedei nationale in raport cu euro a continuat, referinta BNR fiind de 4,4715 lei pentru un euro.

Joi a continuat cavalcada politica, iar Parlamentul se reuneste in plen comun pentru citirea documentului de suspendare a sefului statului.

Cum era de asteptat, piata a reactionat, iar BNR a anuntat un curs de referinta de 4,4796 lei.

Deja de joi dupa-amiaza, reprezentantii mediului bancar contactati de Business24 isi faceau calcule pentru o rata de schimb ce depasea valoarea de 4,5 lei pentru euro, iar bancherii nu s-au inselat deloc in privinta calculelor.

Un curs valutar de 4,5 lei/euro, doar o chestiune de timp

Vineri - un nou maxim istoric

Vineri dimineata deja pe piata interbancara tranzactiile se calculau la o peste 4,5 lei pentru un euro, iar ziua avea sa fie una tumultoasa. Curtea Constitutionala se reuneste in sedinta in cursul diminetii, dar nu finalizeaza dezbaterea asupra cererii de suspendare in termenul stabilit de Parlament. Conducerea Parlamentului respinge, prin vot, propunerea PDL ca plenul dedicat suspendarii sa fie amanat pana la pronuntarea Curtii.

BNR a anuntat la ora pranzului un curs de referinta, care a depasit pragul psihologic de 4,5: 4,5142 lei/euro

Punctul culminant al acestor evenimente il reprezinta votul asupra cererii de suspendare a presedintelui, asadar, pe piata interbancara, cotatiile au depasit 4,53 lei/euro.

Grafic SaxoBank: Evolutia cotatiilor pe piata interbancara, 06.07.2012, ora 18:00

Luni dimineata, Business24 va prezinta prognozele de curs valutar pentru saptamana 09.07.2012-13.07.2012.

#curs de schimb valutare, #euro lei, #suspendare Traian Basescu, #maxim istoric euro leu , #Informatii bancare