Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste: Romania are libertate in cazul cresterii randamentelor obligatiunilor

Erste: Romania are libertate in cazul cresterii randamentelor obligatiunilor


Romania, Republica Ceha si Slovacia au cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, iar Ungaria ar trebui sa evite sa se finanteze la randamente mai mari de 6%, se arata intr-un raport publicat luni de Erste Group.

"In pofida progreselor uriase inregistrate de guvernul Romaniei in privinta consolidarii fiscale, imbunatatirea ratingului de catre agentia Standard&Poor's va fi posibila doar dupa alegerile din luna noiembrie, cu conditia menttnerii directiei actuale a politicii fiscale" se arata in raportul Erste.

"Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar duce la majorarea semnificativa a grupului de investitori care ar putea cumpara obligatiunile emise de Romania", se mai mentioneaza in raportul Erste Group.

Chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.

"Cu toate acestea, tensiunea actuala din zona euro a generat o presiune crescuta asupra diferentelor de randament si a declansat discutii despre nivelul randamentelor pe care tarile si-l pot permite din punct de vedere al lichiditatii", a declarat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al raportului.

Calculele Erste Group indica o libertate de miscare suficienta chiar si in cazul cresterii bruste a randamentelor in Romania, Republica Ceha si Slovacia. Analistii Erste Group au luat ca punct de referinta raportul dintre costurile cu dobanda pentru datoria publica si veniturile guvernamentale.

Raportul mai arata ca operatiunea de refinantare pe termen lung (LTRO), la trei ani, realizata de Banca Centrala Europeana (BCE) a avut un efect stimulativ asupra tensiunilor din sectorul bancar european si a redus costurile aferente imprumuturilor pentru guverne nu doar in zona euro, ci si in ECE prin imbunatatirea sentimentului.

Analistii Erste Group anticipeaza ca deficitul bugetar pentru statele din ECE, respectiv Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, va scadea de la 4,1% din PIB anul trecut la 3,6% din PIB in 2012, in timp ce media pentru zona euro este estimata la 3,4% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1280 ori