Elvetia promite sa-si tina in frau moneda. Creditele romanilor, in siguranta?

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 08:45
3290 citiri
Elvetia promite sa-si tina in frau moneda. Creditele romanilor, in siguranta?

Banca Nationala a Elvetiei este pregatita sa ia masuri in cazul in care aprecierea francului nu se va opri, iar romanii nu pot decat sa se bucure la auzul aceste vesti. Cei care si-au luat credite in franci pot rasufla usurati: valoarea monedei nu va mai creste. "Deocamdata", completeaza analistul Dragos Cabat.

Totusi, analistul Ilie Serbanescu ii acuza pe cei care au apelat la credite in valuta: "Pentru ca va adaugati la problemele de rambursare riscul valutar", a explicat el pentru Business 24.

"Pe cei care au credite in franci, masura aceasta ii ajuta, deocamdata le garanteaza ca nu se va duce peste. Dar nu se poate sustine foarte mult timp. Chiar daca Banca Elvetiei promite ca va interveni, ea nu se va putea sustine foarte mult timp. Daca va fi, mai ales in evaziunea asta speculativa, o sa aiba probleme", este de parere Dragos Cabat.

Serbanescu ii acuza pe cei care au ales creditele in valuta spunand ca "isi merita soarta". El a amintit si insistentele Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in fata poporului roman sa nu ia credite in valuta pentru ca isi adauga la problemele de rambursare si riscul valutar.

"Nu exista o piata intre leu si franc. Exista o piata intre leu si euro si o alta piata, intre euro si franc. Deci e un dublu risc valutar. Sa plateasca!", spune vehement acesta. Potrivit analistului, cei care au luat credite in valuta le-ar fi putut achita mai usor daca leul ar fi fost lasat sa se deprecieze.

"Noi i-am ajutat pe cei care au luat credite si am omorat economia. Asta am facut. Si acuma sa-i plangem? Eu unul nu-i plang. Iar pe cei care si-au luat credite in franci, eu nu-i inteleg. Adica sa-ti faci rau cu de la sine putere...", completeaza analistul.

Francul elvetian nu mai este o moneda de refugiu pentru investitori

"Pietele, in general, cele straine nu sunt influentate de impiedicarea aprecierii francului. Singurele piete cu adevarat influentate sunt cele in care s-au dat credite in franci elvetieni", a explicat Dragos Cabat.

Analistul adauga ca, in momentul asta, francul elvetian a devenit, mai putin decat pana acum, o moneda de refugiu pentru investitorii financiari de pe pietele internationale.

"Nu mai e atat de mult o moneda de refugiu pentru ca s-a stabilit acel prag de 1,2. Daca se va face presiune pe el, iarasi nu este ok. Deci din momentul in care Banca Elvetiei a luat masura sa limiteze la 1,2 aprecierea francului fata de euro, din acel moment, francul elvetian a incetat sa mai fie o moneda de refugiu", a precizat acesta.

Cum ar putea interveni banca Elvetiei pentru a opri aprecierea monedei

Emite moneda, vinde franci elvetieni si cumpara euro, atat cat este nevoie. "Dar 'atat cat este nevoie' asta si suma pe care o poate emite de franci elvetieni, este totusi, limitata", sustine Cabat.

"De aia zic, ca poate sustine moneda o zi, doua, trei, o saptamana, doua, dar nu mai mult de atat, depinde de volume. Daca speculatorii vor sa joace si ei pe partea asta, asa cum au patit englezii acum multi ani, atunci n-o sa poata sustine pe termen nedefinit", completeaza analistul.

Tot "speculatori" ii numeste si Ilie Serbanescu pe cei de pe piete. El vorbeste despre "niste smecheri care isi trag profit din inconstienta unora ca romanii nostri, care au imprumutat in franci. Daca nu erau ai nostri si cei din Ungaria, se potoleau lucrurile, era mai putina problema. Asta e, asta e viata, daca oamenii nu judeca. Era o chestiune de bun simt", concluzioneaza Serbanescu.

El este de parere ca Banca Elvetiei nu va putea sa intervina sa stopeze aceasta apreciere care a inregistrat o crestere de peste 17% in 12 luni, pentru ca este "prea mica".

"Norocul, acum, este ca a mai sarit dolarul in sus si atunci mai slabeste presiunea, dar cand euro se ducea in jos, dolarul se ducea in jos, nu mai ramasese decat bietul franc. De aia s-a facut el asa destept, nu ca e Elvetia prea desteapta. Banca Elvetiei nu are ce sa faca, e prea mica", argumenteaza analistul.

Care ar putea fi urmatorul prag impus de Banca Elvetiei?

Banca centrala din Elvetia a impus la inceputul lunii septembrie un plafon de 1,2 franci al cursului franc/euro, la cererea oamenilor de afaceri elvetieni pentru a apara economia tarii de riscuri.

Dragos Cabat nu crede ca banca va schimba pragul, pentru ca nu are motiv si ar fi o greseala sa abandoneze ce au inceput.

"E o greseala daca vor abandona si nu au cum sa mai sustina mai departe. Probabil ca vor lasa sa floteze liber, nu vor putea impune un nou prag, fiindca nu mai e credibila o astfel de miscare. Fie spui pana in panzele albe ca mentii, fie declari ca lasi liber, pentru ca altceva nu mai ai ce sa faci, se pierde increderea in instrumentele bancii centrale respective", explica el.

Exporturile, punctul forte al Elvetiei ar putea fi cele mai afectate de aceasta apreciere continua a monedei. Guvernul si-a redus deja in septembrie prognoza privind exporturile, iar companiile mari din tara, cele care exporta si fac angajari masive au anuntat deja o scadere a vanzarilor din cauza aprecierii monedei elvetiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite in franci, #apreciere franc, #Banca Elvetiei franc , #Informatii bancare