Decizia BCE nu stimuleaza intrarea de noi capitaluri in Romania

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 19:25
1402 citiri
Decizia BCE nu stimuleaza intrarea de noi capitaluri in Romania

Decizia BCE de a reduce dobanda cheie la 1% se traduce prin aceea ca diferentialul intre ratele dobanzilor din Romania si ratele dobanzilor din zona euro creste, iar acest lucru nu stimuleaza intrarea de noi capitaluri in Romania, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Pentru creditele romanilor se traduce ca diferentialul creste intre ratele dobanzilor din Romania si ratele dobanzilor de acolo. Asta nu stimuleaza noile capitaluri din Romania. Decizia aceasta este facuta din perspectiva zonei euro. Este o decizie pe care cred ca publicul o astepta, este un semn ca zona euro se gandeste la probleme de lichiditate existente in zona euro si are o perspectiva care trage macar cu coada ochiului spre cresterea economica si spre ceea ce se intampla in sectorul real, nu numai in sectorul financiar", a spus Croitoru, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

In opinia lui, cresterea diferentialului nu este de natura sa atraga capitalul, data fiind situatia din Uniunea Europeana, altfel, daca erau disponibile fonduri "ar fi venit si mai multe".

Intrebat daca bancile din Romania ar putea reduce presiunea dobanzilor la euro, in conditiile in care acestea se raporteaza la Euribor, el a spus ca la noi costul creditului si dobanzile raman foarte mult legate de disponibilitatea fondurilor.

"Sistemul bancar are un raport intre credite si depozite care a fost in scadere. Ramane totusi relativ inalt, dar costul creditului si dobanzile raman foarte mult legate de disponibilitatea fondurilor. Deocamdata, aceasta disponibilitate este redusa comparativ cu cateva luni in urma. Este mai degraba pe termen scurt de anticipat ca vor creste costurile creditului si costurile capitalului. Daca se vor reflecta sau nu in dobanzile din Romania, este greu de spus. Eu, totusi, cred ca bancile din Romania trebuie sa se uite si la tendinta pe care o urmeaza rata de politica monetara si semnalul este ca mai degraba merge in jos", a spus Croitoru.

Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat joi sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale, la minimul istoric de 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere dobanda cheie, #dobanda cheie BCE, #investitii Romania dobanda cheie , #Informatii bancare