Croitoru (BNR): Bancile straine isi vor tine banii in Romania

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 18:07
1424 citiri
Croitoru (BNR): Bancile straine isi vor tine banii in Romania

Bancile nu sunt interesate sa repatrieze capitalul, intrucat nu exista un stimulent de plecare si adecvarea se face la nivel de grup, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Nu vad ca aceasta (repatrierea capitalului, n.r.) sa fie o problema pentru Romania, pentru ca chiar daca bancile straine au interes, procesul este oricum lent, se va intampla lent daca se va intampla. Nu exista interesul acesta, pentru ca adecvarea capitalului se calculeaza la nivel de grup. Deci nu exista un stimulent pentru plecare. Exista mai degraba un stimulent ca oamenii sa-si continue businessul pe baze bune aici in Romania. Eu nu vad o problema in acest lucru", a spus Croitoru, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a declarat ca singurele presiuni sunt acum ca, pana in iunie, cele 70 de banci de pe lista Autoritatii Bancare Europene sa creasca indicatorul Tier1 capital la 9, iar in incercarea de a-si rezolva problemele probabil ca exista presiuni.

"Nu este logic pentru banci sa incerce sa duca capitalul acolo (la bancile mama, n.r.), deoarece Capital Adequacy Ratio se calculeaza la nivel de grup. Daca una din cele 70 de banci trebuie sa atinga 9 pe Tier 1 in acea tara nu o rezolva mutand de la o fiica la o mama", a mai spus Croitoru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii Croitoru BNR, #repatriere capital banci Romania, #banci zona euro masuri anticriza , #Informatii bancare