Creditele pentru investitii, fara comision de operare din 2012

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 15:08
3062 citiri
Creditele pentru investitii, fara comision de operare din 2012

Comisionul de operare perceput de Fondul de Contragarantare persoanelor juridice care solicita un credit cu garantii ar putea fi redus la zero, de la 0,37% cat este in prezent, a declarat presedintele directoratului Fondului Roman de Contragarantare (FRCG), Ioan Hidegcuti

"Reducerea se refera in primul rand la creditele pentru investitii, creditele din zona productiei primare agricole, pentru micro-creditare si pentru proiectele inovative si cele care tin de competitivitate", a declarat Hidegcuti.

Dupa estimarile noastre, notificarea citre Comisia Europeana ar urma sa o transmitem in ianuarie, iar in doua-trei luni ar urma sa primim raspunsul. In cel mai pesimist scenariu, gandindu-ne la birocratia europeana, din luna iunie cred ca se va aplica noul comision", a mentionat Ioan Hidegcuti.

Acesta a mai spus ca, intre timp, se pregateste mecanismul de aplicare. "Beneficiile vor fi, in primul rand, pentru mediul de afaceri. La ora actuala, comisionul mediu de operare este de 0,37%, insa reducerile de comision al fondurilor de garantare se intinde intre 0,50% si 150% pentru tinerii intreprinzatori", a subliniat Ioan Hidegcuti.

Acesta a mai spus ca exista resurse pentru sustinerea reducerii acestui comision. "La ora actuala, capitalul nostru este de 100 milioane de euro, la care se adauga inca 10 milioane euro veniturile noastre din activitatile de plasament. Le punem pe toate la bataie pentru a sustine aceste reduceri", a mai spus seful FRCG.

Fondul Roman de Contragarantare are ca unic obiect de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romane, pentru credite si alte instrumente de finantare obtinute de intreprinderile mici si mijlocii de la institutiile de credit si alte institutii financiare nebancare, autorizate potrivit legi.

Scopul Fondului consta in imbunatatirea accesului la finantare al IMM, prin preluarea unei parti din riscul asumat de fondurile de garantare la acordarea de garantiilor, cu consecinta cresterii capacitatii de expunere a acestora pe garantii.

#fond de contragarantare, #comision banci 2011 , #Informatii bancare