Cabat: Bancile vor face pasi clari pentru reluarea creditarii, in lunile urmatoare

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 14:45
2119 citiri
Cabat: Bancile vor face pasi clari pentru reluarea creditarii, in lunile urmatoare

In luni urmatoarea bancile comerciale vor relua creditarea, insa aceasta ar constitui presiune pe BNR ca sa "indulceasca normele", crede analistul financiar Dragos Cabat.

"Reluarea creditarii trebuie sa se intample foarte rapid. Eu anunt ca se va intampla lucrul acesta de un an si nu s-a inamplat inca, dar eu cred ca si rabdarea bancilor-mama cu sucursalele din Romania s-a cam terminat.

Pierderile acumulate de sucursalele din Romania nu mai pot fi sustinute cum trebuie de bancile-mama, costurile s-au redus, de acum incolo nu se mai pot reduce costurile, singura solutie este reluarea creditarii. Cred ca in lunile urmatoare o sa fie pasi clari de reluare a creditarii si presiune pe BNR sa mai indulceasca putin normele de creditare", a spus Dragos Cabat, prezent la o conferinta despre creditele neperformante, scrie Newsin.

El a explicat ca bancile comerciale au ajuns intr-o situatie foarta proasta si ca de o lunga perioada de timp ele au pierderi. Pe agregatele sistemului bancar "vedem pierdere agregata si probabil ca asa se va termina anul 2012". In acest context, singura solutie de reducere a creditelor neperformante si de crestere a profitabilitatii bancilor, pentru ca cele doua sunt corelate, este reluarea creditarii.

"Reluarea creditarii trebuie sa se faca atat pe segmentul de companii, cat si pe cel de persoane fizice, eu as spune ca in aceasta ordine, mai intai pe cel de companii, de IMM si apoi pe cel de persoane fizice. Ceea ce este important este abordarea bancii, pentru ca in momentul acesta au politici de risc foarte inflexibile, dure, partial impuse si de Banca Nationala prin normele de creditare si atunci toti se feresc sa mai dea credite.

Daca nivelul creditelor ramane constant de la o perioada la alta, nivelul creditelor neperformante creste, pentru ca ele vin din urma si atunci procentul lor in totalul creditelor continua sa creasca", a spus Cabat.

El sustine ca, in momentul in care va fi reluata creditarea din cauza competitiei, se vor duce rapid costurile in jos, doua sau trei procente fata de costurile actuale de creditare.

"Finantarea este o alta mare problema. Bani de la bancile mama nu mai vin si singurese surse importante sunt cele atrase si in lei. Majoritatea bancilor comerciale din Romania au inceput sa acorde credte numai in lei, cu exceptia creditelor ipotecare.

Acestea ar trebui sa ramana singurele in valuta. Vor ajunge si acestea in lei, dar nu prea are sens, pentru ca in 3-5 ani Romania o sa treaca la moneda unica si atunci un credit pe 25 de ani sa il schimbi iar in euro nu face sens", este de parere Dragos Cabat.

In ceea ce priveste decizia BCR de a acorda credite corelat cu moneda in care solicitantul are venituri, el a spus ca a fost o miscare pe termen scurt si ca probabil "au fost presiuni de la Viena".

#Dragos Cabat reluare creditare, #Cabat creditare banci comerciale, #masuri BNR declaratii Cabat , #Informatii bancare