Bunescu (BRD): Criza a afectat capitalul de incredere intre banci si clienti

Joi, 07 Martie 2013, ora 13:17
2313 citiri
Bunescu (BRD): Criza a afectat capitalul de incredere intre banci si clienti

Actuala criza a erodat sever capitalul de incredere intre banci si clientii acestora, dar nu numai, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale.

"In materie de creditare cred ca ar trebui sa recladim increderea. Din nefericire, criza aceasta de 4 ani de zile a erodat sever capitalul de incredere intre banci si clientii lor si nu numai. Sigur ca sunt destui factori care au amplificat aceasta eroziune.

Nu intru in detalii dar constatarea amara pe care o fac este ca, din pacate, asa luate la gramada (bancile n.r.) au fost prezentate deseori ca inamicii publici, cei care nu vor decat sa pacaleasca clienti, sa se imbogateasca si va imaginati ca o asemenea ofensiva asupra capitalului de incredere reciproca intre clienti si banci face aproape cu mare dificultate luarea, realmente, a relatiilor de creditare", a spus Bunescu.

Potrivit acestuia, cifrele statistice anuale pentru 2012 arata ca, per total, activitatea de creditare a cunoscut un regres.

"In acelasi timp, economia Romaniei stagneaza (in 2012 n.r.). In aceste conditii, fara niciun dubiu, sistemul bancar, oricat am dori sa putem vedea bine, n-are cum sa fie cu mult deasupra mediului economic.

Unitati, intrepinderi mici, mijlocii, chiar mari companii care inca mai rezista in piata traverseaza aceasta perioada de criza cu enorme dificultati. Sunt convins ca nimeni dintre noi nu si-a imaginat in octombrie sau septembrie 2008 ca aceasta criza va dura in Romania mai bine de 4 ani", a explicat oficialul BRD.

Acesta a mai aratat ca cifrele de anul trecut arata ca ponderea creditelor neperformante a depasit 18%.

"Din 100% portofoliu de credite ai, in acest portofoliu, ca o medie, cam 18% credite care nu mai produc nimic, nu se mai incaseaza aproape nimic si cum sa asiguri primenirea creditarii pentru ca noi, bancile suntem intermediari.

Atragem resurse de pe piata si le dam in creditare. Daca o buna parte din resursele avansate in creditare nu se mai intorc, deci 18%, nu mai ai acel serviciu al datoriei, motoarele astea de creditare se gripeaza, n-ai de unde. Fara niciun dubiu ca aceste consecinte, costuri, cad in bilantul bancilor. Ati putut remarca acel record, negativ daca vrem, al situatiei financiare a sistemului bancar de anul trecut de peste 2 miliarde lei pierderi", a mai spus Bunescu.

#Bunescu BRD creditare, #Bunescu BRD incredere clienti, #Bunescu BRD declaratii , #Informatii bancare