BNR tine cu dintii de curs: Plafonul sumei pentru licitatiile repo scade din nou

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 13:10
1391 citiri
BNR tine cu dintii de curs: Plafonul sumei pentru licitatiile repo scade din nou

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru a patra saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 4 miliarde lei (876 milioane de euro), dupa ce in ultimele trei saptamani a coborat pragul de la 6 la 5 miliarde de lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Isarescu: Licitatiile repo, metoda eficienta de control al cursului de schimb

Cursul a coborat dupa anuntul BNR sub 4,55 lei/euro, pe volume reduse de transfer. In jurul orei 11:40, schimburile se perfectau la 4,5488 - 4,5500 lei/euro, scrie Mediafax.

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice.

Cand suma de la licitatia repo este limitata banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR licitatii repo, #BNR plafonare licitatie repo, #curs licitatii repo , #Informatii bancare