BNR nu mai limiteaza imprumuturile catre banci, dupa 21 de saptamani

Luni, 04 Martie 2013, ora 15:03
1512 citiri
BNR nu mai limiteaza imprumuturile catre banci, dupa 21 de saptamani

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va acorda luni bancilor sumele solicitate la licitatia repo, pentru prima data dupa 21 de saptamani consecutive in care banca centrala a limitat suma disponibila pentru imprumut.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

In acelasi timp, sumele licitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,735 miliarde lei si un record de 38,496 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Saptamana trecuta un numar de 16 banci au imprumutat de la BNR 10 miliarde lei prin operatiunea repo, iar ofertele depuse de institutiile de credit au fost de aproape trei ori mai mari, de 29,86 miliarde lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut nesemnificativ, la 5,06% - 5,55% pe an, dupa ce vineri au fost la 5,04% - 5,54% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR imprumuturi banci, #BNR licitatii repo, #BNR lichiditate piata bancara , #Informatii bancare