BCR va ataca decizia din cazul Temesan: Vrea sa plateasca statul cele 4,5 mil. de euro

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 16:34
1981 citiri
BCR va ataca decizia din cazul Temesan: Vrea sa plateasca statul cele 4,5 mil. de euro
qmagazine.ro

BCR isi va apara viguros dreptul de a nu furniza nicio compensatie fostului director Bancorex Razvan Temesan, considerand decizia problematica, mai ales prin utilizarea dreptului muncii in litigii privind functiile de conducere, si aminteste ca plata revine statului.

"BCR respinge decizia instantei de judecata si regreta faptul ca trebuie sa trateze probleme mostenite dintr-un trecut indepartat, cand entitatea Bancorex, absorbita ulterior de BCR, se afla in proprietatea statului. Cu toate acestea, fiind fortata sa se ocupe de aceasta problema neplacuta, banca isi va apara viguros dreptul de a nu furniza nici o compensatie domnului Temesan, avand in vedere ca decizia este foarte problematica din multiple considerente.

In afara de argumentele juridice, dimensiunea morala a situatiei, in special aspectele privind remunerarea managementului unei companii de stat falimentare, se afla dincolo de orice consideratie rezonabila. Pe deasupra, este cu atat mai scandalos faptul ca dreptul muncii este folosit in litigii juridice privind probleme legate de functii de conducere, care sunt atribuite prin mandat si nu au nimic de-a face cu protectia muncii.

Avand in vedere cele de mai sus, ne vom abtine de la vreun alt comentariu, pana cand problema va fi clarificata in instanta de judecata", se arata intr-o pozitie transmisa de BCR agentiei Mediafax.

Tribunalul a decis ca Temesan sa primeasca 4,5 milioane de euro de la BCR

Tribunalul Bucuresti a decis ca fostul presedinte al Bancorex Razvan Temesan sa primeasca de la Banca Comerciala Romana (BCR) peste 4,5 milioane de euro, ceea ce reprezinta drepturile salariale din momentul in care acesta a fost concediat, decizia instantei nefiind insa definitiva.

Prin aceasta decizie, Tribunalul Bucuresti obliga BCR sa-i plateasca lui Razvan Temesan drepturile salariale aferente perioadei cuprinse intre 27 februarie 2009 si 9 septembrie 2014, in cuantum de 70.000 de euro lunar. Suma trebuie achitata in echivalentul in lei la cursul oficial al BNR din ziua platii efective, sume care trebuie sa fie actualizate cu rata indicelui de inflatie la data platii efective.

Mai mult, prtimn aceeasi hotarare, instanta obliga BCR sa-i plateasca lui Temesan daune morale in cuantum de 100.000 de euro.

In nota transmisa MEDIAFAX, BCR aminteste, "pentru documentare factuala" cateva informatii de fundal, aratand ca pozitia echivalenta celei pe care Razvan Temesan a detinut-o in Bancorex, reprezinta o functie ce poate fi ocupata doar in baza unui mandat, avand un caracter profund intuitu personae (contract bazat in principal pe aptitudini personale), acordat de Consiliul de Supraveghere si avizat de BNR, doar persoanei care se bucura atat de o reputatie nestirbita cat si de increderea consiliului si a actionarilor in ce priveste gestionarea efectiva a bancii.

In anul 1997, AGA Bancorex (actionar majoritar statul roman) a decis demiterea lui Razvan Temesan din functia de conducere a acestei banci. Ulterior, in contextul pierderilor inregistrate de Bancorex, tot statul roman a decis in anul 1999 realizarea fuziunii prin absorbirea de catre BCR, aceasta fiind reglementata strict printr-o succesiune de acte normative. In acest context, s-a prevazut expres ca statul roman sa suporte in integralitate atat pierderile evidentiate la acea data, cat si orice pierdere care ar fi aparut ulterior, izvorand din activitatea derulata de Bancorex pana la data fuziunii.

In anul 2003, Razvan Temesan a solicitat printr-o actiune declansata impotriva BCR, sa se constate ca, contractul sau de munca este inca in fiinta, obligarea la plata de daune materiale (salarii) si morale. Cererea mentionata a fost solutionata irevocabil 2005, fiind respinse atat pretentiile formulate cat si "reintegrarea virtuala".

"In pofida evidentei autoritati de lucru judecat, intr-un alt litigiu, declansat de domnul Temesan in anul 2011, instanta (cu opinia separata a unui magistrat care retinea incidenta autoritatii de lucru judecat) admite recursul domnului Temesan", mai arata BCR.

In 2011, BCR a fost obligata sa ii plateasca lui Temesan 625.000 de euro, suma ce reprezinta drepturile sale banesti aferente perioadei cuprinsa intre 7 aprilie 2005 si 31 decembrie 2007. Tot banca a fost obligata de instanta sa-i plateasca atunci lui Temesan 30.000 de euro, drept daune morale.

BCR precizeaza ca a efectuat plata tuturor sumelor conform deciziei instantei din 2011, fiind despagubita integral de catre statul roman ca urmare a executarii garantiei emise pentru acest litigiu.

Razvan Temesan a fost presedinte al Bancorex intre 1992 si 1997.

In 1999, statul a preluat imprumuturile neperformante ale Bancorex, iar BCR a absorbit restul activitatilor bancii.

BCR refuza sa ii plateasca salariile lui Temesan

BCR respinge decizia instantei prin care este obligata sa-i plateasca peste 4,5 milioane de euro fostului presedinte Bancorex Razvan Temesan, reprezentand drepturile salariale din momentul in care acesta a fost demis, aratand ca isi va apara viguros dreptul de a nu-i furniza nicio compensatie.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 9 septembrie, ca fostul presedinte al Bancorex Razvan Temesan sa primeasca de la Banca Comerciala Romana (BCR) peste 4,5 milioane de euro, ceea ce reprezinta drepturile salariale din momentul in care acesta a fost concediat, decizia instantei nefiind insa definitiva.

"BCR respinge decizia instantei de judecata si regreta faptul ca trebuie sa trateze probleme mostenite dintr-un trecut indepartat, cand entitatea Bancorex, absorbita ulterior de BCR, se afla in proprietatea statului. Cu toate acestea, fiind fortata sa se ocupe de aceasta problema neplacuta, banca isi va apara viguros dreptul de a nu furniza nici o compensatie domnului Temesan, avand in vedere ca decizia este foarte problematica din multiple considerente. In afara de argumentele juridice, dimensiunea morala a situatiei, in special aspectele privind remunerarea managementului unei companii de stat falimentare, se afla dincolo de orice consideratie rezonabila", precizeaza BCR, intr-un comunicat transmis, luni, agentiei MEDAFAX.

Banca considera ca este cu atat mai scandalos faptul ca dreptul muncii este folosit in litigii juridice privind probleme legate de functii de conducere, care sunt atribuite prin mandat si nu au nimic de-a face cu protectia muncii.

"Avand in vedere cele de mai sus, ne vom abtine de la vreun alt comentariu, pana cand problema va fi clarificata in instanta de judecata", se mai arata in punctul de vedere transmis luni.

Sursa citata precizeaza ca pozitia echivalenta celei pe care Temesan a detinut-o in Bancorex reprezinta o functie ce poate fi ocupata doar in baza unui mandat, avand un caracter profund intuitu personae, acordat de Consiliul de Supraveghere si avizat de BNR, doar persoanei care se bucura atat de o reputatie nestirbita, cat si de increderea consiliului si a actionarilor in ce priveste gestionarea efectiva a bancii.

BCR aminteste ca, in 1997, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Bancorex, in care actionar majoritar era statul roman, a decis demiterea lui Razvan Temesan. Ulterior, in contextul pierderilor inregistrate de Bancorex, tot statul roman a decis, in anul 1999, realizarea fuziunii prin absorbirea de catre BCR, aceasta fiind reglementata strict printr-o succesiune de acte normative.

BCR vrea sa plateasca statul

In acest context, s-a prevazut expres ca statul roman sa suporte in integralitate atat pierderile evidentiate la acea data, cat si orice pierdere care ar fi aparut ulterior, izvorand din activitatea derulata de Bancorex pana la data fuziunii, potrivit BCR.

In 2003, Temesan a solicitat daune materiale (salarii) si morale, printr-o actiune declansata impotriva BCR. Conform unei decizii judecatoresti din 2011, BCR a efectuat plata tuturor sumelor, fiind despagubita integral de statul roman ca urmare a executarii garantiei emise pentru acest litigiu, se mai spune in comunicatul remis luni MEDIAFAX.

Prin decizia din 9 septembrie, Tribunalul Bucuresti obliga BCR sa-i plateasca lui Razvan Temesan drepturile salariale aferente perioadei cuprinse intre 27 februarie 2009 si 9 septembrie 2014, in cuantum de 70.000 de euro lunar. Suma trebuie achitata in echivalentul in lei la cursul oficial al BNR din ziua platii efective, sume care trebuie sa fie actualizate cu rata indicelui de inflatie la data platii efective.

"Obliga parata sa plateasca reclamantului contravaloarea dobanzii legale aferenta sumei cu titlu de drepturi salariale datorate pentru perioada 27 februarie 2009 - 9 septembrie 2014, incepand cu data de 27 februarie 2012 pana la data platii efective. Constata calitatea de salariat a reclamantului in perioada 07 aprilie 2007 - 9 septembrie 2014, in raport cu parata, pe functia echivalenta in organigrama BCR cu cea de director general exercitata de reclamant in cadrul BANCOREX, cu salariul lunar echivalent in lei, de 70.000 de euro pentru perioada cuprinsa intre 27 februarie 2009 si 9 septembrie 2014", se arata in decizia luata marti de Tribunalul Bucuresti.

Mai mult, prtimn aceeasi hotarare, instanta obliga BCR sa-i plateasca lui Temesan daune morale in cuantum de 100.000 de euro.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

#BCR decizie caz Temesan, #Razvan Temesan fost director Bancorex , #Informatii bancare