Bancpost: Emiterea de obligatiuni, o solutie pentru impulsionarea creditarii in lei

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 16:45
1462 citiri
Bancpost: Emiterea de obligatiuni, o solutie pentru impulsionarea creditarii in lei

Pentru a se putea orienta catre creditarea in lei, bancile au nevoie de resurse care pot veni din emiterea de obligatiuni si acceptarea de catre clienti a unor termene mai lungi la depozite, sustine presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost, Mihai Bogza.

"Trebuie sa ne rezolvam nu numai noi, ci toate bancile din Romania, problema aceasta a diferentei de scandente dintre resursele in lei si care sunt pe termen scurt si creditele care sunt pe termen lung.

Din pacate, aceasta este o problema inca nerezolvata in Romania. Suntem interesati sa acordam credite in lei, dar aveam aceasta problema. Toate depozitele pe care le atragem sunt pe termen de o luna sau trei luni majoritatea", a declarat Mihai Bogza, citat de Newsin.

Dispar creditele imobiliare in valuta? Ce sanse sunt ca exemplul BCR sa fie urmat in piata - Analiza Business24

El a explicat ca, in momentul de fata, finantarile de la bancile mama s-au redus pe fondul crizei si ca oricum banca nu isi permite sa depinda de finantari de la bancile mama.

"Am fi bucurosi daca am putea sa emitem si noi bond-uri pe piata, inca nu credem ca piata este pregatita pentru lucrul acesta, dar am dori sa o vedem pregatita. Atunci, o parte din problema s-ar rezolva in acest mod.

Emiterea de obligatiuni este una dintre solutile posbile. O alta solutie ar fi ca piata sa se stabilizeze intr-o astfel de masura incat deponentii sa inceapa sa accepte scadente mult mai lungi, sa treaca la depozite pe termen de la un an sau trei ani. Au fost cateva incercari cu depozite pe doi ani care nu au prins in piata", a spus Bogza.

De asemenea, el s-a aratat convins ca si BNR doreste acest lucru si a precizat ca pe vremea cand era viceguvernator la BNR s-a introdus in legislatie posibilitatea emiterii de obligatiuni, dar ca s-a constat ca nu poate fi implementata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare lei Bancpost, #Bancpost solutii creditare lei, #Bancpost creditare lei , #Informatii bancare