Bancile pentru locuinte au propus modificarea legislatiei pentru a da credite de reabilitare termica

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 15:45
1651 citiri
Bancile pentru locuinte au propus modificarea legislatiei pentru a da credite de reabilitare termica

Reprezentantii bancilor pentru locuinte au propus autoritatilor modificarea legislatiei privind reabilitarea termica, astfel incat sa fie acceptate in program si creditele cu dobanzi fixe, oferite de aceste banci, a declarat, pentru NewsIn, presedintele RBL, Aurelia Cionga.

Propunerea se refera la OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.

"Persoanele fizice care vor sa isi reabiliteze termic locuintele si au nevoie de finantare pot accesa in prezent un credit cu dobanda variabila. Bancile pentru locuinte ofera credite cu dobanda fixa, motiv pentru care suntem in discutie cu autoritatile pentru ca acest cadru legislativ sa fie largit, astfel incat sa permita si acestui produs sa fie parte din oferta de finantare. Am discutat deja cu autoritatile ce reglementari ar putea fi adaptate", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Aurelia Cionga.

Potrivit presedintelui Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), creditele pentru reabilitare termica sunt destinate persoanelor fizice care doresc sa-si anvelopeze locuintele. In acest caz, cetatenii suporta intergral costul reabilitarii, mai putin dobanda creditului, care este subventionata de catre stat.

In prezent doar doua banci comerciale ofera credite pentru reabilitare termica, respectiv BCR si CEC Bank.

Reabilitarea termica poate fi efectuata si de catre autoritatile locale (unde exista fonduri locale disponibile), fie ca este vorba de primarii de sector sau de primariile unor anumite localitati. In acest caz, contributia cetatenilor este de 20%.

"Sumele de care un cetatean ar putea sa aiba nevoie pentru reabilitare termica sunt finantate cu costuri minime daca apeleaza la acest produs si, mai ales, daca partea suplimentara de finantare o obtine printr-un credit de tip locativ", a spus Cionga.

Ea a declarat ca finantarea prin sistemul de economisire-creditare pe termen scurt, de pana la 24 de luni, ajunge la un miliard de lei.

In cazul unui credit de tip locativ, dobanda ar fi cuprinsa intre 4,5% si 6%, pe termen de 7-8 ani.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) este prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc si a fost infiintata in iunie 2004.

In prezent, pe piata din Romania functioneaza doua banci in sistemul economisire-creditare, respectiv BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lecislatie banci locuinte, #legislatie credite reabilitare termica, #reabilitare termica credite banci , #Informatii bancare