Analist: BNR nu va permite un curs de peste 4,5 lei/euro

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 15:52
1487 citiri
Analist: BNR nu va permite un curs de peste 4,5 lei/euro

Directorului fondului de pensii private Eureko, Radu Craciun crede ca BNR a controlat viteza deprecierii leului si nu va lasa cursul sa se duca spre valori excesive.

"Cred ca BNR ar putea interveni in cazul deprecierii rapide pe termen scurt. Pana acum, deprecierea leului nu a fost impiedicata de BNR, care mai degraba a controlat viteza deprecierii si a incetinit-o", a spus Craciun.

El a explicat ca, spre deosebire de alte state precum Polonia sau Ungaria, mecanismul de transmitere a cursului in preturile din economia Romaniei nu este asa de limitat.

"Exista multe preturi denominate in euro, s-ar inrautati portofoliul de credite si deprecierea leului nu poate fi lasata, pana la finele anului, spre valori excesive. Pentru ca economia Romaniei sa poata tolera un leu mai slab, care putea fi un avantaj, trebuia sa fie pregatita din timp", a mentionat analistul financiar.

Craciun a subliniat ca, in pofida deprecierii din ultimele saptamani, volatilitatea leului ramane printre cele mai scazute din regiune, fata de forint sau zlot, spre exemplu, si trebuie judecata in termeni relativi.

El a mentionat ca tendintele internationale si aversiunea la risc fata de regiune au dus la miscarile de curs din Romania, care sunt impotriva datelor economice incurajatoare.

Directorul de investitii al Eureko Pensii a mai aratat ca volatilitatea cursului de schimb este legata de politica monetara a BNR, care a preferat o volatilitate mai ridicata a dobanzilor pe termen scurt, care sa contrabalanseze volatilitatea mai scazuta a cursului de schimb.

Leul s-a depreciat luni fata de euro cu 0,02%, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,3608 lei pentru moneda europeana, un nou maxim al anului 2011, in crestere cu 0,10 bani comparativ cu vineri, cand euro a fost cotat la 4,3598 lei.

Maximul istoric al cursului euro/leu a fost inregistrat pe data de 30 iunie 2010, cand referinta BNR a fost de 4,3688 lei/euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar, #schimb valutar curs leu , #Informatii bancare