Activul bilantier net al sistemului bancar a crescut cu 3,1% la sase luni

Luni, 27 August 2012, ora 19:03
1848 citiri
Activul bilantier net al sistemului bancar a crescut cu 3,1% la sase luni

Activul bilantier agregat net al sistemului bancar s-a situat la 371 miliarde de lei in luna iunie 2012, cu 3,1% peste nivelul consemnat la sfarsitul anului anterior (in termeni reali), arata un raport publicat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Aceasta evolutie s-a datorat partial trecerii la standardele internationale de contabilitate (IFRS), de exemplu cresterea creantelor asupra bancii centrale determinata de majorarea bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, raportarea situatiilor financiar-contabile de catre institutiile de credit din Romania se realizeaza in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IFRS), situatie care a influentat evolutia indicatorilor determinati pe baza datelor din evidenta contabila.

Comportamentul investitional al bancilor a ramas prudent si, in prima jumatate a anului 2012, bancile consolidandu-si expunerile asupra sectorului guvernamental, concomitent cu o evolutie modesta a creditarii, precizeaza documentul bancii centrale.

In ceea ce priveste sursele de finantare, capitalurile proprii au ramas robuste, iar activitatea de economisire s-a intensificat pe seama segmentului populatiei.

Stocul creditului acordat sectorului privat s-a plasat practic la nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2011 (variatie in termeni reali de +0,2 %). Pe partea ofertei, bancile si-au mentinut un apetit scazut la risc, reflectat prin impunerea anumitor conditii restrictive in activitatea de creditare, in contextul persistentei problemelor de lichiditate, precum si al deteriorarii portofoliului de credite.

In acelasi timp si cererea de credite s-a contractat, in special din partea persoanelor fizice, in pofida unui avans in termeni reali al venitului disponibil, fiind preferata economisirea bancara, se spune in raportul BNR.

#activul bilantier BNR, #BNR 2012 active banci, #Romania standarde internationale contabilitate , #Informatii bancare