Frauda bancara de 350.000 de euro orchestrata din inchisoare

Marti, 19 Martie 2013, ora 09:45
1575 citiri
Frauda bancara de 350.000 de euro orchestrata din inchisoare

Membrii unei grupari infractionale conduse de cinci detinuti sunt cercetati de procurorii DIICOT si politisti pentru ca ar fi inselat unitati bancare, supermarketuri si alte companii cu peste 350.000 de euro.

Grupul format din 64 de persoane este suspectat de infractiuni informatice si inselaciuni cu consecinte deosebit de grave. Liderii gruparii au fost identificati ca fiind cinci persoane care executa pedepse privative de libertate intr-o unitate de detentie, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

"Sub coordonarea acestora, membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substantiale prin inducerea in eroare a unui numar de 9 parti vatamate, agenti de transfer monetar din cadrul unor unitati bancare, supermarketuri si alte companii, prin determinarea angajatilor acestora sa introduca date nereale in aplicatiile de transfer monetar", a precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, membrii gruparii au contactat angajati ai partilor vatamate folosind identitati fictive si pretinzand ca telefoneaza de la centrala bancii sau agenti ai serviciului de transfer si, sub pretextul unor testari ale sistemului, le-au solicitat sa efectueze operatiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate in acest scop.

"Subsecvent realizarii operatiunilor si dupa obtinerea codului unic al tranzactiei, acesta era transmis prin SMS altor membri ai gruparii, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile in care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocarii tranzactiilor", se mai arata in comunicatul citat.

Membrii gruparii transmiteau, in unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajatilor, prin care li se aducea la cunostinta ca urmeaza sa aibe loc "simulari" privind sistemul, fiind indicat si un numar telefonic fix, anterior "preluat" de invinuiti prin devierea apelului catre numarul de mobil folosit de acestia in penitenciar.

Prejudiciul produs de membrii gruparii infractionale a fost estimat la peste 350.000 de euro.

In urma perchezitiilor vor fi audiate la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu 70 de persoane.

Perchezitiile sunt facute de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu si ofiterii de politie judiciara de la BCCO Alba. Cercetarile in aceasta cauza sunt facute impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la BCCO Bucuresti si Ploiesti, SCCO Ilfov si Dambovita, IPJ Sibiu si Alba, cu suportul informativ al Directiei Operatiuni Speciale Sibiu si Directiei Operatiuni Speciale Alba-Iulia.

#frauda bancara inchisoare, #detinuti frauda informatica, #infractiuni informatice detinuti , #Frauda bancara