Frauda bancara - Bancherii se apara: Pare un fenomen exterior sistemului

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:21
1945 citiri
Frauda bancara - Bancherii se apara: Pare un fenomen exterior sistemului

Ancheta DIICOT vizeaza 0,28% din numarul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivaleaza cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", sustine Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

ARB isi exprima ingrijorarea fata de modul in care a fost prezentata opiniei publice evolutia anchetei efectuate de DIICOT privind fraudele bancare si considera ca aprecieri precum "caracatita bancara" sunt fortate si extrem de periculoase.

"Facem apel la tratarea subiectului cu mentionarea aspectului referitor la prezumtia de nevinovatie, la discernamant si responsabilitate, avand in vedere ca orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar romanesc, cu ecouri semnificative in economia tarii.

Conform comunicatului de presa al DIICOT, ancheta este in derulare, factorii implicati beneficiind de prezumtia de nevinovatie", subliniaza ARB.

ARB a reactionat in urma aparitiei unor formulari care fac referire la "destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor" si a unor acuzatii, pe care le considera nefondate, privind "virusarea sistemului bancar in proportie de 80%".

Asociatia bancherilor arata ca o companie obtine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situatia legala si financiara a firmei respective, afacerile derulate de aceasta, proiectul care va fi finantat si contractele comerciale.

"Analizele de credit au la baza aceste documente emise sau confirmate de companie, de institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentelor in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si veridicitatea documentelor si informatiilor respective.

Raspunderea revine institutiilor care au emis documentatia falsa

In cazul in care aceste documente sunt false ori falsificate sau contin informatii si afirmatii false, raspunderea revine institutiilor si persoanelor care le-au emis, le-au confirmat ori le-au falsificat", explica ARB.

Semnalele de depistare a potentialelor fraude au fost lansate din interiorul comunitatii bancare. Reprezentantii bancilor au furnizat informatiile necesare solutionarii anchetei.

Comunitatea bancara mentine transparenta si sprijinul neconditionat pentru finalizarea anchetei, fiind direct interesata in clarificarea cat mai rapida a acestui caz, ce nu reprezinta in sine o dimensiune care sa ingrijoreze clientii bancilor, deopotriva deponenti si beneficiari de credite, subliniaza ARB.

"Referitor la acuzatiile nefondate privind 'virusarea sistemului bancar in proportie de 80%', mentionam ca orice raportare la indicatorii sistemului bancar prezinta un impact de 0,28% dupa numarul de sucursale din totalul de 5.688 unitati bancare, la finele lunii iunie 2012, si de 0,043% dupa ponderea creditelor potential afectate, din total credit neguvernamental, care se cifra, in luna septembrie 2012, la 51 miliarde de euro", releva ARB.

Comunitatea bancara reafirma implicarea sa in sustinerea prin credite a economiei nationale si a milioane de cetateni si isi exprima increderea intr-o abordare echilibrata si documentata a cazului, arata asociatia bancherilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frauda bancara reactie ARD, #frauda bancara Romania, #Asociatia Romana Bancara frauda sistem bancar , #Frauda bancara