S-au saturat! Parlamentarii britanici cer reformarea sistemului de supraveghere financiara din regat

Marti, 26 Iulie 2016, ora 14:02
3281 citiri
S-au saturat! Parlamentarii britanici cer reformarea sistemului de supraveghere financiara din regat
Foto: Wikimedia

Banca Angliei si institutiile cu rol de reglementare in piata financiara din Marea Britanie nu mai prezinta incredere, au concluzionat alesii din cadrul Comisiei Financiare a Parlamentului de la Londra.

Cazul bancii HSBO, care aproape a intrat in colaps in 2008, le-a demonstrat alesilor din Legislativul britanic ca Autoritatea de Reglementare Prudentiala si Autoritatea de Conduita Financiara, institutii subordonate bancii centrale a Regatului Unit, nu au reusit sa isi indeplineasca misiunea, o noua institutie urmand sa fie creata prin comasarea celor doua, anunta Bloomberg.

Pentru alesii din Parlament, sistemul dual de supraveghere si reglementare a pietei financiare din regat, ajuns astfel in urma propunerii din 2013 de disjungere a celor doua institutii din cadrul Autoritatii pentru Servicii Financiare, pare anacronic.

In 2008, riscurile din piata financiara a Marii Britanii au fost evidentiate in urma preluarii controlului bancii HSBO de catre Lloyds, pe fondul crizei financiare globale care a macinat sistemele bancare din mai multe tari, contribuabilii britanici scotand peste 20 de miliarde de lire din buzunar pentru a salva banca de faliment.

"Experienta dobandita in urma cazului HSBO cere o vigilenta sporita din partea Autoritatii de Reglementare Prudentiala si a celei de Conduita Financiara, in cazul in care vor sa redobandeasca increderea publicului", a explicat Andrew Tyrie, presedintele comisiei parlamentare.

Tyrie este la a treia incercare de reformare a sistemului de supraveghere financiara din Marea Britanie, lansand primele doua demersuri imediat dupa ce fostul ministru de Finante George Osborne a decis sa rupa in doua Autoritatea pentru Servicii Financiare, in 2013.

Raportul parlamentarilor arata ca existenta celor doua institutii cu rol similar se transforma "intr-un sistem invechit si neloial", comisia recomandand o comasare a celor doua corpuri de control intr-o singura entitate.

Autoritatea Pentru Servicii Financiare s-a confruntat cu o serie de critici acerbe in cazul HSBO. Primul raport de ancheta vizand prabusirea bancii britanice a fost facut public abia dupa 7 ani de la eveniment.

De asemenea, vinovatia pentru cele intamplate a fost plasata in sarcina unui singur personaj: Peter Cummings, fost director in cadrul HSBO.

#supraveghere financiara, #Banca Anglei, #reglementari sistem bancar Marea Britanie, #reforma sistem bancar, #colaps banci Marea Britanierea , #Faliment banci