Italia, o piesa de domino care nu are voie sa cada

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 08:23
2823 citiri
Italia, o piesa de domino care nu are voie sa cada
Sursa foto: ticataca.ro

Modul in care Italia va gestiona de acum inainte situatia sa economica si felul in care guvernele si pietele vor raspunde ar putea determina daca am asistat, pana acum, la o tragedie sau la ceva mai putin serios.

Italia reprezinta, in acest moment, piesa de domino careia nu ii poate fi permis sa cada, pentru ca ar putea declansa o rasturnare de proportii, puncteaza Money CNN.

In acelasi timp, statul italian este atat de mare, incat salvarea sa ar necesita resurse financiare uriase, avand in vedere faptul ca Italia are mai mult de 1.000 de trilioane de dolari datorii guvernamentale.

Suma este de 1,2 ori mai mare decat productia anuala a intregii natiuni. Tocmai din aceasta cauza bancile din Italia nu isi permit sa plateasca o rada a dobanzii de 7% sau de 8%, fara reduceri majore, in asa fel incat ratele de acum sunt nesustenabile.

Italia va adopta masuri de austeritate

Fie statul italian si partenerii sai din zona euro vor calma pietele, fie Italia va fi obligata sa isi restructureze datoriile, prin impunerea acceptarii pierdurilor actualilor creditori.

O problma grava consta in faptul ca reducerea datoriilor ar putea fi echivalenta cu pierderi de jumatate de trilion de dolari pentru partenerii sai.

Un asemenea nivel de pierderi impuse ar putea afecta grav sistemul financiar european si ar putea avea repercursiuni serioase, atat directe, cat si indirecte, asupra economiei, in general.

Mai mult decat atat, o intrare in incapacitate de plata a Italiei ar putea declansa un lant de intrari in faliment, care sa se rasfranga asupra Spaniei, Portugaliei si poate, chiar, asupra Irlandei, din moment ce accesul acestora la pietele de obligatiuni va deveni mai dificil.

Ce rost ar avea sa platesti bani pe o obligatiune cu un randament de 10%, cand te gandesti ca vei suporta pierderi de 50%, se intreaba analistii citati de publicatia amintita.

Sistemul politic italian este profund viciat acum, fiind foarte dificil sa ofere asigurari.

Guvernarea din zona euro necesita o armonie perfecta intre cele 17 tari, fiecare cu propriile sale politici, sisteme economice si circumstante economice.

Bancile, nemultumite de recapitalizare

Directorul general al UniCredit, cea mai mare banca din Italia, Federico Ghizzoni, a judecat "de neinteles deciziile din aceste zile referitoare la suplimentarea

capitalului, care vor penaliza bancile italiene".

La inceputul lunii octombrie, acesta a recunoscut ca bancile italiene au un nivel de capital inferior altor banci europene.

Potrivit estimarilor Autoritatii Bancare Europene (ABE), bancile italiene au nevoie de fonduri suplimentare de 14,77 miliarde de euro pentru a ajunge in 2012 la o rata de adecvare a capitalului de 9%, in conformitate cu decizia liderilor UE.

Bancile europene au nevoie, in total, de majorarea capitalului cu 106 miliarde de euro, potrivit ABE.

Bancile italiene, care detin o parte importanta din obligatiunile suverane italiene, sunt afectate de temerile tot mai mari ale pietelor legate de datoriile tarii de 1.900 miliarde de euro, respectiv 120% din PIB.

#criza zona euro Italia, #criza datorii zona euro, #faliment italia , #Faliment banci