Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce este China al doilea Lehman Brothers

De ce este China al doilea Lehman Brothers


Ingrijorarile in privinta Chinei cresc dupa publicarea raportului Biroului National de Audit care a descoperit nereguli financiare care totalizeaza 84 miliarde de dolari. Cei mai pesimisti dintre analisti cred ca tara ar putea sa treaca in curand printr-o criza bancara in stilul Lehman Brothers.

Potrivit guvernului chinez, revizia contabila a scos la iveala o datorie de 10,7 trilioane de yuani la sfarsitul lui 2010, ca rezultat al imprumuturilor care au fost posibile datorita politicii guvernamentale de stimulare economica din perioada 2008-2009, potrivit site-ului CNN.

Cea mai mare parte a banilor au ajuns in industria constructiilor, fiind create orase intregi, formate din cladiri rezidentiale si de birouri, care au ramas insa nevandute si neocupate.

Ca urmare, 1.033 de companii care au accesat bani pentru proiecte au o situatie financiara neclara, descoperindu-se nereguli care insumeaza 244,15 miliarde de yuani, se arata in raportul oficial. 26,37% dintre aceste companii sunt pe pierdere.

De asemenea, banii guvernului au facilitat accesul autoritatilor locale la proiecte de mare amploare, precum constructia de cai ferate de mare viteza, aeroporturi si porturi navale, care au ramas in mare parte nefolosite, spun analistii.

Larry Lang, profesor de finante al Universitatii Chineze din Hong Kong a afirmat ca economia chineza se afla pe marginea prapastiei si ca fiecare provincie chineza este o mica Grecie.

Lang sustine ca datoria Chinei este de 36 trilioane de yuani, adica 5,68 trilioane de dolari, ca inflatia oficiala de 6,2% este de fapt de 16%, iar consumul casnic reprezinta doar 30% din activitatea economica.

El mai sustine ca productia s-a contractat in ciuda cresterii PIB de 9%. De asemenea, potrivit lui Lang, China este una dintre tarile cu cel mai impovarator sistem de taxe, companiile cedand aproximativ 70% din venituri pentru plata taxelor directe si indirecte.

"Odata ce furtuna economica incepe, regimul isi va pierde credibilitatea, iar China va deveni cea mai saraca tara din lume", concluzioneaza profsorul Lang.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1888 ori