Un roman din trei nu stie ce inseamna DAE

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 15:10
2270 citiri
Un roman din trei nu stie ce inseamna DAE

31% dintre respondentii unui studiu au declarat ca nu stiu ce reprezinta indicatorul DAE, iar alti 52% au dat o definitie gresita.

"DAE este un tip de treaba, dar inchis in el si cam schimbator. Cheia utilizarii DAE este calcularea lui pentru aceleasi conditii de suma, perioada de rambursare, periodicitate a platilor, tip de dobanda, intrucat valoarea DAE difera sensibil in functie de aceste variabile. De exemplu, considerand ca toate celelalte caracteristici sunt aceleasi, cu cat perioada de rambursare este mai scurta, cu atat DAE este mai mare. Insa asta nu inseamna neaparat ca si suma totala de plata este mai mare. Important este sa folosim DAE pentru a compara mere cu mere, adica imprumuturi cu caracteristici similare", a explicat prof. univ. dr. Moisa Altar, in cadrul unei dezbateri organizate de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania.

Acesta sustine ca majoritatea romanilor au conceptia falsa ca DAE reprezinta simpla adunare procentuala a tuturor costurilor unui credit.

APC Romania a anuntat lansarea noului instrument online de informare si educatie financiara - www.TotulDespreDAE.ro., ca parte a programului national de educatie financiara "Bugetul Familiei".

Noul portal TotulDespreDAE.ro le propune consumatorilor o serie de filme explicative, infografice despre credite, stiri despre modificari de norme si indici, definitii ale celor mai importanti termeni financiari, precum si exemple de calcul al DAE in diverse circumstante. De asemenea, in cadrul platformei online poate fi accesat singurul calculator automat de DAE din Romania, care ia in considerare factori suplimentari, precum frecventa platilor.

Studiul a fost realizat de Novel Research pe un esantion reprezentativ de 1.023 de respondenti.

#dobanda anuala efectiva, #cunostinte financiare romani , #Dobanzi banci